Отпускат средства за енергоефективни мерки в 52 общински сгради

751
Отпускат средства за енергоефективни мерки в 52 общински сгради

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и кметовете на 9 общини подписаха днес споразумения за изпълнение на Проект "Енергийна ефективност в обществени сгради", в рамките на който ще се реализират енерго-ефективни мерки в 52 сгради - собственост на общините, информират от МИЕ.

Батак, Оряхово, Враца, Козлодуй, Първомай, Пловдив-изток, Троян, Търговище и Карлово ще получат общо безвъзмездно финансиране в размер на около 8 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй", координатор на който е Министерството на икономиката и енергетиката, а администратор - Европейската банка за възстановяване и развитие.

Очаква се изпълнението на Проекта да стартира през август т.г., а срокът за изпълнение е края на септември 2009 г.

Целта на проекта е подобряване на енергийната ефективност чрез саниране на сгради на училища, детски градини, болници, домове за възрастни хора, рехабилитация на съществуващи енергийни инсталации, намаляване на енергийните загуби и енергопотреблението. Изпълнението на тези мерки ще създаде по-добри условия и ще доведе до намаляване на издръжката за енергийни разходи.

Проектът е с голямо социално значение, тъй като обектите, включени за изпълнение, са в много лошо състояние, което пречи за нормалното им функциониране и използване.

В резултат на изпълнението на енергоефективните мерки в тези 52 сгради се очаква да се постигнат годишни спестявания на електроенергия в размер на 4 088 528 kWhel и на топлоенергия в размер на 18 133 958 kWhth. Годишното намаление на разходите след изпълнението на енергоефективните мерки се очаква да надхвърли 15%.

Проектът се явява продължение (втори етап) на изпълнения в периода май 2005- юни 2006г. Пилотен проект за енергийна ефективност в държавни и обществени сгради, в рамките на който бяха санирани 36 сгради на територията на страната, като общата стойност на енергоефективните мероприятия е над 10 млн. лв.

Снимка: Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и заместник-кметът на Оряхово Шенай Амиш (БГНЕС)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...