Отпускат средства за енергоефективни мерки в 52 общински сгради

731
Отпускат средства за енергоефективни мерки в 52 общински сгради

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и кметовете на 9 общини подписаха днес споразумения за изпълнение на Проект "Енергийна ефективност в обществени сгради", в рамките на който ще се реализират енерго-ефективни мерки в 52 сгради - собственост на общините, информират от МИЕ.

Батак, Оряхово, Враца, Козлодуй, Първомай, Пловдив-изток, Троян, Търговище и Карлово ще получат общо безвъзмездно финансиране в размер на около 8 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй", координатор на който е Министерството на икономиката и енергетиката, а администратор - Европейската банка за възстановяване и развитие.

Очаква се изпълнението на Проекта да стартира през август т.г., а срокът за изпълнение е края на септември 2009 г.

Целта на проекта е подобряване на енергийната ефективност чрез саниране на сгради на училища, детски градини, болници, домове за възрастни хора, рехабилитация на съществуващи енергийни инсталации, намаляване на енергийните загуби и енергопотреблението. Изпълнението на тези мерки ще създаде по-добри условия и ще доведе до намаляване на издръжката за енергийни разходи.

Проектът е с голямо социално значение, тъй като обектите, включени за изпълнение, са в много лошо състояние, което пречи за нормалното им функциониране и използване.

В резултат на изпълнението на енергоефективните мерки в тези 52 сгради се очаква да се постигнат годишни спестявания на електроенергия в размер на 4 088 528 kWhel и на топлоенергия в размер на 18 133 958 kWhth. Годишното намаление на разходите след изпълнението на енергоефективните мерки се очаква да надхвърли 15%.

Проектът се явява продължение (втори етап) на изпълнения в периода май 2005- юни 2006г. Пилотен проект за енергийна ефективност в държавни и обществени сгради, в рамките на който бяха санирани 36 сгради на територията на страната, като общата стойност на енергоефективните мероприятия е над 10 млн. лв.

Снимка: Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и заместник-кметът на Оряхово Шенай Амиш (БГНЕС)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg