Отрицателното салдо на България с трети страни е 1.4 млрд. лв. за тримесечието

320
Отрицателното салдо на България с трети страни е 1.4 млрд. лв. за тримесечието

Отрицателното салдо в търговията на България с трети страни за периода януари - март достигна 1.4 млрд. лв., показват предварителни данни на Националния статистически институт за износа и вноса, разпространени днес. През периода износът е бил в размер на 1.9 млрд.лева (FOB), а вносът - 3.3 млрд. лв., допълва БТА. 

Отрицателното търговско салдо на България за периода достигна 2.9 млрд. лв. Износът на страната е бил общо за 5.5 млрд.лева (FOB), а вносът - за 8.5 млрд.лева (FOB). През януари - март износът за ЕС бил на стойност 3.6 млрд. лв., а вносът - 5.1 млрд. лв.

През периода НСИ отчита най-голям ръст в износа за трети страни на машини, оборудване и превозни средства - 48.6 на сто, следван от необработени (сурови) материали, негодни за консумация - 33.2 на сто, и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - 22 на сто. Най-чувствителен спад има в износа на минерални горива, масла и подобни продукти - 41.6 на сто.

Близо четири пъти е нараснал вносът от трети страни на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн, а с 26.1 на сто е намалял вносът на минерални горива, масла и подобни продукти.

Малко над три пъти е увеличен износът за Украйна, а два и малко над два пъти е нараснал износът за Обединените арабски емирства, за Китай, Русия, Норвегия. Ръстът в износа за
Македония е с 5.5 на сто, за Турция - с 21.2 на сто. С 0.5 на сто е спаднал износът на САЩ. НСИ отчита най-чувствителен спад в износа за ЮАР - 92.3 на сто.

Над пет пъти е нараснал вносът от Виетнам, над четири пъти от Хърватия и над три пъти от Македония. Над два пъти е ръстът на вноса от Босна и Херцеговина, Индия и Грузия. Вносът от Китай бележи ръст от 62.8 на сто, от Турция - 27.5 на сто, а от САЩ - с 8.8 на сто. НСИ отчита спад на вноса от Русия - със 17.2 на сто. Най-чувствителен е спадът на вноса от ЮАР - с 87.3 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg