Отрицателното търговско салдо на България за периода януари - юни 2007 г. достигна 6.5 млрд. лева

434
Отрицателното търговско салдо на България за периода януари - юни 2007 г. достигна 6.5 млрд. лева, а дефицитът в търговията със страните от ЕС - 3.5 млрд. лева. Цените са FOB.
През периода общият размер на износа е 12 млрд. лева, а за страните от ЕС - 7.6 млрд. лева.

Вносът е бил на обща стойност 18.5 млрд. лева, а от страните от ЕС - малко над 11 млрд. лева. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Износът на България за трети страни от началото на годината до юни е в размер на 4.5 млрд. лева, а вносът - 7.4 млрд. лева.

НСИ отчита ръст на износа за периода от 7.5 на сто (FOB), а на вноса - 18.5 на сто (CIF). При износа най-чувствителен е ръстът на експорта на необработени материали, негодни за консумация с изключение на горивата - с 33.7 на сто, следван от износа на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - 33.6 на сто.

Спад има в износа на минерални горива, масла и подобни продукти - с 20.5 на сто. Във вноса най-голям ръст НСИ отчита при безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - близо три пъти и с 25 на сто на химични вещества и продукти. Спад има във вноса на минерални горива, масла и подобни продукти - с 2.3 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...