Отрицателното външнотърговско салдо на България се запазва и в началото на 2008 г.

868
Отрицателното външнотърговско салдо на България се запазва и в началото на 2008 г.

Предварителните оценки за търговската активност през първите четири месеца на 2008 година показват нарастване на общия стокообмен на страната, както със страните от ЕС, така и с трети страни. Тенденцията за активизиране на външнотърговската дейност от последните години се запазва и в началото на 2008 г., като се отбелязва ръст и на износа, и на вноса. Вносът обаче продължава да бъде по-голям от износа, което генерира отрицателно външнотърговското салдо в размер на 5.7 млрд. лева.

Увеличението на общия износ е с 27.8% спрямо същия период на миналата година, достигайки 9.8 млрд. лева, докато общият внос се е увеличил с 15.5 млрд. лева, или 25.8%.

И през настоящата година се запазва тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз. В сравнение със същия период на м.г. износът за ЕС се е увеличил с 23.5% и възлиза на 6 млрд. лева, а вносът- със 17.9% и възлиза на 8.8 млрд. лева. Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз се запазва отрицателно и възлиза на 2.8 млрд. лева, независимо от по-голямото увеличаване на износа.

И през 2007 г. основните търговски партньори на нашата страна в рамките на ЕС остават Германия, Италия и Гърция, като най-голям е износът за Гърция-1 млрд. лева, който при това отчита нарастване с 35.9% спрямо същия период на миналата година. Вносът от възлиза на Германия-1.8 млрд. лева, а от Италия- 1.1 млрд. лева. Износът за Германия е съответно на стойност 924.9 лв, а за Италия- 941.8 млн. лева.

Съществено се активизира и търговският обмен с Румъния. Изнесени стоки на стойност 549.7 млн. лева, което е повишение от 79% спрямо същия период на миналата година, а внесените от там стоки са на стойност 884.4 млн. лева, или 72.3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Най-съществено е увеличаването на износа за Литва- 117%, а най-голям процент е увеличението на вноса от Люксембург- 90.2% спрямо същия период на миналата година.

През 2008 спрямо същия период на 2007 година износът за страните от ОНД се е увеличил с 32.8 %, достигайки 575.9 млн. лева., докато вносът нараства с 47. 9% до 3.5 млрд. лева, запазвайки тенденцията на дисбаланс в търговския обмен с отрицателното салдо на България с тези страни, надхвърлящо 3 млрд. лева.

При основните ни търговски партньори от ОНД Русия и Украйна се наблюдава увеличение на износа за Русия с 36.3% пъти и увеличение на вноса с 23.5%, а за Украйна - намаление на със 78.3% и увеличение на вноса с 2.3%.

Износът за Русия през първото тримесечие е бил на стойност 552.7 млн. лева, а вносът- 2 млрд. лева. За Украйна данните съответно износ на стойност 117.8 млн. лева и внос за 1.3 млрд. лева.

Общият износ на България за трети страни за периода възлиза на 3.7 млрд. лева, докато вносът е на стойност 6.7 милиарда лева, запазвайки отрицателно търговско салдо на стойност 3 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година износът се е увеличил с 35%, а вносът- с 38%. Най-голям продължава да е износът за Турция, възлизащ на 1 млрд. лева, както и вносът от нея- 861 млн. лева.

Съществено увеличаване на износа има към страните от Близкия изток- ОАЕ, Саудистка Арабия, Индия.

Износът на България, разпределен според SITK не отбелязва съществени изменения. Минералните масла и горива, както машини и оборудване, артикули, класифицирани според вида на материала и разнообразни готови продукти формират повече от половината от българския изно. Най-голямо е нарастването при износа на масла и восъци.

Структурата на вноса се запазва близка до тази от предходната година. Най-голям е делът на внесените стоки от групите „Машини, оборудване и превозни средства”.

Тенденцията за активизиране на външнотърговската дейност на страната от последните години се запазва и в началото на 2008 г., като се отбелязва ръст и на износа, и на вноса. Вносът обаче продължава да нараства с по-високи темпове, което генерира отрицателно външнотърговското салдо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg