Отстраниха ни от Международното туристическо обединение "Дунав"

380
Отстраниха ни от Международното туристическо обединение

С единодушно решение на извънредно общо събрание държавите-членки на Международното туристическо обединение "Дунав" със седалище във Виена изключиха България, се казва в съобщение за печата. Причината за този акт е дългогодишното неизпълнение на задълженията за членство от страна на България.

България, която е сред учредителките на обединението през 1970 година, активно сътрудничи в общия маркетинг на района и в инициативите на обединението до 1999 година, след което престава да плаща задълженията си към организацията до 2003 година, обосновавайки се с блокадата на Дунав при Нови Сад.

Благодарение на намесата на обединението, трудностите при Нови Сад са отстранени сравнително бързо и българските пътнически кораби, движещи се до този момент единствено в отсечката Пасау - Будапеща, несмущавано пътуват три пъти седмично по посока България. Тъй като броят на круизите непрестанно расте, българските корабостроителница и туроператори се възползват за сметка на другите членове от маркетинговите възможности по време на специализирани панаирни срещи на
специалистите по корабоплаване, се казва по-нататък в съобщението.

Въпреки многобройните опити на обединението и обръщения, стигащи до петиция до президента, срещите с политически ръководители в българското посолство във Виена, с желаещите решаване на проблема туроператори и туристически обединения по Дунав, от страна на които са правени нееднократни опити за решаване на проблема, напредък не е отбелязан. Недоволството на другите членки - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния - е причина да се свика извънредното събрание и България да бъде изключена като държава-членка.

След разговори с председателката на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова и проявеното желание България да остане член на международното сдружение задълженията на България са частично опростени като знак на добра воля, в края на март следва писмено потвърждение за начало на плащанията от страна на госпожа Крушкова.

Тъй като многократните опити да се установи контакт с отговорните лица и не е извършено плащане, на извънредно общо събрание членовете на организацията изключват България с единодушно решение, което означава изключване на българските представители, на туристически бюра и агенции, предлагащи дунавското поречие и на български туроператори от участие в общите прояви на сдружението.

На отговорните лица от българска страна е оставена възможността за възобновяване на членството след заплащане на дължимите суми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg