Оттокът на сериозните реки у нас 49% по-малък от обичайното за юли

410
Оттокът на сериозните реки у нас 49% по-малък от обичайното за юли

Оттокът на основните реки у нас в момента е с 49 процента по-малък от обичайното за месец юли, има сериозна опасност реки в някои райони да пресъхнат. Това показва анализ на експерти от дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите.

Голяма вероятност от пресъхване има за реките Луда Камчия, Факийска, Бистрица при Гърляно. Речната флора и фауна по тези места са сериозно застрашени.

Сериозно е състоянието заради маловодие и на Осъм при Троян, Янтра при Каранци, Пиринска Бистрица, на Голяма река при Стражица, на Провадийска река при Провадия, на Арда при Рудозем.

Към момента в питейните язовири има достатъчни количества вода за задоволяване на питейните нужди на населението през следващите месеци.

Към 15 юли от общия обем на 12 комплексни и значими язовири за питейно-битово водоснабдяване са запълнени 76 процента. Този обем е с 2 процента по-малък спрямо обема им в края на юни.

От общия обем на язовир „Искър” в момента са запълнени 87 процента, на язовир „Бели Искър” – 89 процента, на „Среченска бара” – 96 процента, на „Смирненски” – 63 процента, на „Йовковци” – 86 процента, на „Тича” – 56 процента, на „Камчия” – 65 процента, на „Ясна поляна” – 70 процента, на „Асеновец” – 60 процента, на „Боровица” – 98 процента, на „Студена” – 90 процента и на „Дяково” – 89 процента.

МОСВ ще продължи да следи спазването на заповедта на министър Чакъров водата от тези язовири да се използва само за питейно-битови нужди.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg