"Отворено общество": 1.1 милиона българи живеят в чужбина

1012

© Pixabay.com

Общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е 1.1 милиона души, сочат статистически данни на приемащите страни и цитирани в доклада „10 години в ЕС: Тенденция в българската миграция“, публикуван от Институт „Отворено общество“.

От тях между 600 000 и 700 000 души са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в страни от ЕС, Турция и САЩ.

За целия период от 1985 до 2016 г. населението на България е намаляло с 1.85 милиона души. Според НСИ повече от половината (над 52%) от намалението се дължи на отрицателен естествен прираст (разликата между раждаемост и смъртност), докато близо 48% се дължи на нетната миграция.

През различните периоди двата фактора имат различна тежест. Между 1985 и 1992 г. населението намалява изцяло заради външна миграция, докато в следващите периоди преобладаваща роля има отрицателният естествен прираст.

През последните три десетилетия данните показват тенденция на постепенно, значително намаляване на броя на хората, напускащи България. Средногодишната нетна миграция в края на 80-те години е над 66 000 души (заради изселването на българските турци). Тя намалява до над 27 000 души през 90-те години и 17 500 души между 2001 и 2011 г.

В последното десетилетие нетната миграция намалява, въпреки членството в ЕС, въпреки безвизовия режим с близо 150 страни по света и свободата на движение, установяване и работа в рамките на ЕС. Членството в ЕС не е увеличило миграцията, но е дало възможност за легализация и по-добри възможности за работа на българските граждани.

Свободният режим на движение и пълният достъп до трудовия пазар на ЕС всъщност дава предимства – например, българите могат да заминават и се връщат спокойно, като се ползват от правата си на европейски граждани.

Обръща ли се тенденцията на напускане?

Броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 000 души средногодишно за последните 5 години. От друга страна обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 000 средногодишно.

Така нетната миграция от страната е средно около 4 000 души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия.

Евростат:Населението на България се свива с една трета до 2080 г. Нов доклад на европейската статистическа служба показва как ще се изменя населението на Европа до 2080 г. заради миграцията

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 000 души, родени у нас. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771.

Така за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България, отбелязват авторите на доклада.

Според тях темпът на завръщане би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа.

Вече има подобни примери в нови страни членки, като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg