Отворено общество: Реформите у нас трябва да продължат

519
Отворено общество: Реформите у нас трябва да продължат

Реформите във всяка сфера трябва да бъдат продължени от Новото правителство. Около тази теза се обединиха експертите на Институт "Отворено общество", които представиха доклад за нерешените проблеми на страната.

Основните предизвикателства пред новия кабинет, според Марин Лесенски, са много бързо да се изготви ново изборно законодателство и свиването на сивата икономика. Той коментира, че България трябва да има малко и ефективно правителство, които да гледа на Европа по-скоро като коректив, "а не непременно да се стремим да се харесаме на Брюксел".

Според Лесенски, е безспорно политическото влияние на Европа върху развитието на страната.

Основен проблем за нас обаче продължава да бъде липсата на яснота за присъединяването ни към Еврозоната и валутния механизъм IRM II, както и към "Шенген". Той прогнозира, че ако това правителство не изпълни реформите, животът му ще бъде кратък.

Лесенски визира като много важна ролята на опозицията, която има възможност да се превърне в изчистена автентична сила. Той не отрече, че сегашното правителство на малцинството крие рискове, припомняйки правителството на Филип Димитров в първите години на прехода.

Според Иванка Иванова, експерт на института усилията на органите на Изпълнителната власт не са довели до ефективност, а напротив проблемите са се обострили. Тя призова към засилване на ролята на Министерството на финансите за разкриване на престъпленията, свързани с корупцията и организираната престъпност.

По отношение на икономическото развитие на страната икономистът Георги Ангелов коментира, че е проблем по-малкото влияние на ЕК върху икономическата политика, провеждана у нас. Затова и новото правителство ще изпита по-голямо затруднение в областта от предишните. Той смята, че трябва да има повече и по-бързи икономически реформи.

Бедността у нас продължава да се увеличава. Причината за това е екстензивният растеж, който не инвестира в човешките ресурси и затова е дългосрочно неуспешен. "Българският модел на социално развитие тотално се разминава от европейския", смята програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев.

Източник, снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg