Овчаров на среща с министрите на Енергийната общност в Черна гора

376
Овчаров на среща с министрите на Енергийната общност в Черна гора

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров участва в среща на Съвета на министрите на Енергийната общност в Черна гора, информират от ведомството.

На срещата ще бъдат разгледани следните теми: бюджета на Енергийната общност за 2007 г., (2,032 млн. евро.); организационната структура на Секретариата, в която са отразени управленските отговорности, както и въпроса, свързан със седалището на Газовия форум.

Министрите ща обсъдят и въвеждането на:

1) Директива 2005/89/ЕС – отнасяща се до мерките за гарантиране на сигурност на доставките на електроенергия и инфраструктурните инвестиции в сектора;

2) Директива 2004/67/ЕС – отнасяща се до мерките за гарантиране на сигурност на доставките на природен газ;

3) Регламент 1775/2005/ЕС - относно условията за достъп до газопреносните мрежи.

Европейската общност ще предложи удължаване на срока за приемане и изпълнение на задължението за взаимна помощ (чл. 46 от Договора), от една - на две или три години, като по този начин ще се даде възможност за по-нататъшно обсъждане на въпроса.

По време на срещата на Съвета на министрите ще бъде представен и доклад за хода на дискусиите по въпросите на присъединяването на Украйна, Молдова, Норвегия и Турция към ЕС преди края на 2007 г.

Европейската общност като страна на договора за създаване на «Енергийна общност» ще подкрепи приемането на Грузия, Азербайджан и Армения за "наблюдатели".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg