Овчаров подписа меморандум за разбирателство със зам.-шефа на ЕИФ

344
Овчаров подписа меморандум за разбирателство със зам.-шефа на ЕИФ

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и заместник-ръководителят на JEREMIE в Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Хюберт Котони подписаха Меморандум за разбирателство днес в МИЕ.

На събитието присъстваха и заместник-министър Нина Радева, Атанас Кирчев, директор на Управляващия орган на Оперативна програма „Конкурентоспособност", както и Даниела Фелтес, експерт в екипа, управляващ JEREMIE.

Подписването на Меморандума има за цел да подготви подписването на окончателния официален договор с Европейския инвестиционен фонд (Финансово споразумение).

С подписването на тези документи МИЕ, и в частност Управляващият орган на Оперативна програма (ОП) «Конкурентоспособност», на практика ще възложи на ЕИФ да управлява и изпълнява третия приоритет на ОП – „Финансови ресурси за развитие на предприятията".

Заделеният индикативен бюджет по този приоритет е 200 млн. евро и основната разлика с останалите три приоритета е, че тези средства няма да бъдат изразходвани еднократно, а ще могат да бъдат използвани от повече предприятия под формата на револвиращ ресурс. По трети приоритет ще бъдат подпомагани финансови инструменти допълващи банковото финансиране – гаранционни фондове, фондове за рисков капитал, фондове за микрокредитиране, както и бизнес ангели.

За настоящия програмен период 2007-2013 г. очертаващата се тенденция е диверсификация на помощта за предприятията по Структурните фондове и преместването на тежестта от директни грантове към подкрепа чрез инструменти за финансов инженеринг. Това дава възможност финансовите средства, вложени в тези инструменти, да се използват многократно и да се получи по-голям ефект от тяхното използване.

За да подпомогне страните-членки при развитието на такива инструменти с финансиране от Структурните фондове, Европейската комисия създаде инициативата „JEREMIE" (Обединени европейски източници за микро до средни предприятия), която се управлява от Европейския инвестиционен фонд.

МИЕ, след проведении дискусии по тази тема със заинтересованите страни, избра за свой партньор именно JEREMIE.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg