Овчаров: Правителството използва рецепти на Муравей Радев

578
Овчаров: Правителството използва рецепти на Муравей Радев

Правителството използва рецепти от времето на ранния Муравей Радев - рязко съкращаване на разходи, без да е ясно защо, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по време на семинара на парламентарната група на Коалиция за България в Хисаря.

Резултатите, които имаме към края на годината доста драстично се разминават с това, което правителството обяви като приоритети и амбиции. Никой не може да каже колко е дефицита. Официалните числа, които обявява финансовият министър Симеон Дянков за 497 милиона лева са официални на базата на касовите разплащания на държавния бюджет . Реалният дефицит е значително по-голям, подчерта Овчаров.

Реалният дефицит включва 500-800 милиона неразплатено ДДС, които реално са над 800 милиона лева, включва между 300 и 500 милиона лева неразплатени плащания към общините и 1- 2 милиарда лева неразплатени задължения към бизнеса. По този начин дефицитът на държавата към края на 2009 г става 2-3 милиарада дефицит в края на годината и това се разминава с официалната информация, обясни той.

„ Поради своята некомпетентност правителството и министъра на финансите разчитаха ,че ще заблудят ЕВРОСТАТ. Те пропускат, че ЕВРОСТАТ следи и неразплатените задължения. Официалният резултат, който България ще получи от ЕВРОСТАТ ще бъде със значително по-висок дефицит", изтъкна Овчаров. Той припомни, че България започва следващата бюджетна година с по-висок бюджетен дефицит, тъй като голяма част от плащанията ще бъдат разплатени през 2010.

„Това налага преосмисляне на политиката, която води държавата", каза още той. От БСП са изчислили ,че от преоценката на макрорамката на бюджета ще има допълнителни постъпления в размер на 600 милиона лева.

„Обнадеждени сме,че правителството започна да гледа по-реалистично", призна Овчаров. Тези шестотин милиона лева биха могли да бъдат насочени в посока на стимулиране на икономиката и бизнеса.

От БСП настояват правителството да престане да си играе с българското общество по отношение на финансовите параметри на българската икономика. Всеки месец да бъдат предоставяни на българската общественост и на депутатите данните за касовото изпълнение на бюджета, данните за неразплатените задължения на държавата към бизнеса, както и за актуалаизацията на държавния бюджет и преразпределяне на допълнителните приходи, призова Овчаров.

Според него няма възможност и необходимост за постигането на балансирани бюджети през тази и следващите 2 години. „Не приемаме подхода, който правителството се опитва да предприема относно частния бизнес", каза Овчаров и определи като груб рекет искането на правителството за намаляване стойността на договорите, които държавата е сключила с някои големи строителни фирми с 10 %.

Решението за влизане в чакалнята на еврозоната е политическо и изискване за това няма, подчерта той. Убивайки бизнеса - ние ще убием българската икономика, подчерта Овчаров. За отказа на Илиян Михов на този етап да се включи в екипа на правителството той каза само „Говорят си хората. Не разбрахме кога го назначиха и кога се отказа.

Доста позитивни неща съм чувал за Михов. Очевидно г-н Дянков не иска да има други „мислещи" хора в кабинета". Овчаров отказа да коментира факта, че Колъо Парамов ще съветва премиера по икономическите и финансови въпроси. „Не искам да коментирам съветническите находки на премиера", каза той.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg