Овчаров предаде на главния прокурор данни за 9 фирми нарушителки

361
Овчаров предаде на главния прокурор данни за 9 фирми нарушителки

Министър Румен Овчаров занесе на главния прокурор Борис Велчев данните за девет фирми нарушили закона за данъчното счетоводство.

Това са „ЕКУЕЛ ЕААД - Плевен", „СТК ЕООД - София", „ЕЛКО ЕООД - Кюстендил", „Мина Здравец ЕААД - Димитровград", „Силистра филм ЕООД -Силистра", „Редки метали ЕООД - София", „Риболовна база ЕООД - Созопол", „Ремонтна база ЕООД - Твърдица", „Интеркомерс ЕААД - София".

Вторият въпрос, който бе обсъден на срещата между двамата, е свързан с приватизацията на „Енергопроект ЕАД" през 2000 година, донесли щети на Националната електрическа компания в размер на 2 милиона и 700 хиляди лева.

Главният прокурор Борис Велчев се отнесе с разбиране и резюлира двете преписки, които бяха предмет на днешната среща, уточни след приключването на срещата министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той допълни, че Борис Велчев е поел ангажимент да провери още 6 сигнала за нарушение подадени от Министерството на икономиката и енергетиката.

Очаква се информация за тях да бъде получена следващата седмица, като основните сигнали са свързани с изнасянето на скрап от „Мина Здравец -Димитровград", източване на резерва на „Топлофикация - Шумен", сигналът за нередна дейност на фирмата „Консолид Комерс", сигналът за контрабанда на цигари, както и сигналът за препродаване на машините на „Булгартабак Хасково".

По отношение приватизацията на „Енергопроект" Овчаров посочи, че в резултат на некомпетентното прехвърляне на собственост се е създала ситуация, при която НЕК е напълно възможно да загуби сградата.

Днес НЕК е изправена пред необходимостта да води отново дела, за да си върне собствеността, която в резултата на некомпетентните решения на Иван Шиляшки при прехвърлянето й е загубена. А това означава нови усилия и време, отбеляза Овчаров.

Припомняме, че с решение от 02.07.2001 година на Агенцията за приватизация 78% от акциите собственост на държавата в „Енергопроект ЕАД" трябва да бъдат приватизирани чрез публичен конкурс.

По време на тази приватизационна процедура със заповед на тогавашния председател на Комитета по енергетика Иван Шиляшки правото на собственост върху недвижими имоти и движими вещи се отписва от баланса от „Енергопроект" и се прехвърля на НЕК.

Министър Овчаров допълни, че тогава НЕК е изпълнила заповедта на Шиляшки и е извършила необходимите действия по увеличаването капитала на дружеството.

Като предмет на заповедите са били недвижими имоти, намирали се на булевард „Джеймс Баучер" 51, булевард Д-р Г.М. Димитров 12-14, както и в имоти в село Кокаляне, Сандански, Шумен и Слънчев бряг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg