Овчаров се закани на топлофикационните дружества

339
Овчаров се закани на топлофикационните дружества

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обеща справедливост на потребителите на топлинна енергия и се закани на топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство.

По време на парламентарния контрол той увери депутатите, че целта на подготвяната нова наредба е всеки потребител на топлоенергия да заплаща за това, което наистина е употребил.

Промените, предлагани от министерството, са насочени към повишаване на контрола от страна на държавата, подчерта министърът и посочи като пример въведения регистрационен режим за фирмите за топлинно счетоводство, заявявайки, че топлофикационните дружества най-после трябва да поемат отговорността си.

По оценката му те се държат отвратително с клиентите си и е крайно време ръководствата на топлофикациите да разберат, че те извършват публични услуги и като такива са публично отговорни.

Същото се отнася и за фирмите за топлинно счетоводство, добави министърът и изрази неодобрение от тяхното отношение към хората, тъй като отказват да разясняват как се извършва дяловото разпределение и това буди съмнения в коректността на данните им.

По отношение на високите декемврийски сметки Румен Овчаров припомни, че министерството е възложило съвместна проверка със Столична община и потвърди, че резултатът ще бъде представен когато тя завърши.

Овчаров призна, че потребителите на топлинна енергия се въртят в затворен кръг - между фирмите за дяловото разпределение, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и топлофикационните дружества, но изрази несъгласие с независимия депутат Минчо Христов, според когото фирмите за топлинно счетоводство са измислен посредник между Топлофикация и гражданите, който оскъпява услугата.

Топлинните счетоводители бяха наложени със сила, като със закон гражданите бяха принудени да монтират топломери, което само на софиянци струваше 60 милиона лева и после се оказа, че голяма част от тях са бракувани, или са били дарени, каза Христов.

Овчаров припомни, че системата за дялово разпределение и топлинно счетоводство е въведена през 1999 година от правителството на Иван Костов и нарече вредни спекулации идеите за връщане на заплащане за единица отноплен обем, тъй като това е движение в обратна посока.

По мнението на Овчаров заради правенето на политика от Топлофикация и нежеланието да се решават проблемите, сега не може да се каже, че потребителите плащат за това, което реално употребяват.

Това беше основната цел на системата за дялово разпределение, коментира Овчаров.

Независимо от очевидните недостатъци на тази система, продължи той - тя си остава може би единствен шанс да се стимулират икономии в потреблението и да се осигури справедливо заплащане на услугата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg