Овчаров: Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ е най-голямото противоречие

379
Овчаров: Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ е най-голямото противоречие

Затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" е най-голямото противоречие, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

При откриването на международна конференция, посветена на енергийните потоци в регионален и европейски аспект, той подчерта, че не е коректно да се поставя въпросът за безопасността на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", тъй като единствените причини за затварянето им са чисто бюрократични, които никой в Европейската комисия не иска да преразгледа.

Овчаров припомни, че блоковете имат документ от Европейската комисия, който гарантира безопасността им.

Министърът припомни, че Европейският съюз си е поставил три основни изисквания по отношение на енергийната политика - увеличаване на сигурността на доставките, гарантиране на конкурентноспособността на европейската икономика и борбата с промените в климата.

След затварянето на 3-и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" обаче настъпват значителни промени, които противоречат на тази политика на ЕС, подчерта Овчаров и посочи, че ще се намали сигурността на доставките, ще се увеличат цените на електроенергията, а спрените мощности на 3-и и 4-и блок се компенсират с максимално натоварване на мощностите, работещи с въглища.

Овчаров категорично заяви, че България не иска предоговаряне на присъединителния договор.
„Договорите са за това, за да се спазват и ние го изпълняваме стриктно", посочи министърът.

Според него вариант за търсене на изход от ситуацията е да се обсъди дали чл. 36 е реално приложим, дали има криза и може ли да се постави пред Европейската комисия въпросът за прилагането на този член.

По думите на ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфри въпросът за повторно отваряне на 3- и и 4- и блок не може да се поставя.
Това би изискало промяна в присъединителния договор, което е неприемливо, тъй като промяната трябва да се ратифицира от всички страни членки, което от политическа гледна точка е невъзможно.

Той припомни, че закриването на реакторите е било договорено отдавна и българските власти са го приели и колкото и трудно решение да е, то се изпълнява.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов уточни, че затварянето на 3-и и 4-и блок стана след редица положителни заключения за блоковете от международните експерти. „Затварянето им беше политическо решение и няма нищо с техническото им състояние и нивото на сигурност", категоричен е Генов.

„Остава блоковете да бъдат реабилитирани и политически", подчерта още Генов в презентацията си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg