"Овергаз" получи лиценз да газифицира Банско и крайморски общини от област Бургас

846

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес е връчила на "Овергаз" лицензии за разпределение на природен газ и за обществено снабдяване с природен газ на територията на община Банско. Това съобщиха на БТА от фирмата.

"Бургасгаз" - дъщерно дружество на "Овергаз", ще газифицира Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево и получи разширени лицензии за тази дейност от регулатора.

"Овергаз" спечели конкурса за газификацията на Банско в началото на тази година. За да стартира градската газификация, "Овергаз" ще инвестира в изграждането на 35-километрово магистрално газопроводно отклонение.

През 2008 година ще започне изграждането на газоразпределителна мрежа в пиринския град, като инвестицията за първата година на проекта ще възлезе на близо 10 милиона лева. Още идната година 49 стопански и 180 битови потребители ще могат да се включат към газоразпределителната мрежа на "Овергаз" в Банско. Дължината й през 2008 г. ще достигне 14.6 километра.

До 2027 г. "Овергаз" ще изгради газоразпределителна мрежа с дължина 53 километра и ще инвестира в нея и прилежащите й съоръжения общо 20 милиона лева. Също днес ДКЕВР е връчила на "Бургасгаз" разширена лицензията за газификация на 7 черноморски общини от район Приморски - Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево.

Спецификата на този проект е, че населените места на юг от Бургас, които ще бъдат газифицирани от "Бургасгаз", отначало ще бъдат снабдявани по така наречения "Виртуален газопровод" - с доставки на сгъстен природен газ.

Общата мрежа на територията, за която "Бургасгаз" има вече нова разширена лицензия, през 2027 ще надхвърли 730 километра. Инвестицията ще е за около 90 милиона лева. Очакваните потребители от крайморските градове са над 44 хиляди.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg