Овергаз: Цялостната газификация на София ще спестява над 100 млн. лв. годишно

1186
Овергаз: Цялостната газификация на София ще спестява над 100 млн. лв. годишно

Директната газификация на София ще спестява на града над 100 млн. лв. с ДДС всяка година. Това посочват в съобщение до БТА от газовата компания "Овергаз".

Причината за голямата разлика се крие в енергийните загуби от страна на топлофикационната инфраструктура по време на преноса и разпределението до крайния потребител. От 9 киловатчаса полезна топлина, които получава едно газифицирано домакинство от кубик газ, топлофикациите доставят на своите потребители едва 6 киловатчаса полезна енергия, сочат изчисленията на "Овергаз".

Синьото гориво продължава да бъде най-изгодната алтернатива за енергийното обезпечаване на населението в стратегически план, се казва в съобщението на дружеството. Огромната енергийна значимост на газа се затвърждава както от ниската му себестойност и децентрализация на енергопроизводството, така и от навлизането на българския пазар на газовите климатици, които са значително по-икономични и работят до много по-ниски
температури от електрическите си аналози, смятат газовите експерти.

София се намира на опашката на европейските столици в използването на природен газ за битови нужди, посочват от "Овергаз". В момента газът е повече от три пъти по-евтин от
нафтата и два пъти по-евтин от електрическата енергия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg