П. Диков: Кремиковци няма място в Софийското поле

1235
П. Диков: Кремиковци няма място в Софийското поле

Столична община предвижда да реши сложния проблем с изчерпването на капацитета на гробищните паркове, като изгради две нови гробища. Ако те не бъдат изградени до две години обаче „ще имаме нужда от балираща система", каза главният архитект на София Петър Диков.

Диков отчита, че въпросът с гробищата е много сложен. Столичният град разполага само с едно централно гробище и две по-малки - „Бакърена фабрика" и „Малашевци". На практика по-бързо развиващата се част - югоизточната няма място за починалите си жители. Новите гробищни терени ще са разположени близо до Врана и при Института по почвознание „Пушкаров".

Арх. Диков участва в обсъждане на Закона за одобрение и приложение на общия градоустройствен план на София и плана по покана на Градския съвет на Българската социалистическа партия. Той постави акцент върху основните предизвикателства на столичния град, едно от които е заводът „Кремиковци".

„Кремиковци няма място в софийското поле", категоричен е той. Според него, няма как да функционира добивно предприятие на 400 км разстояние от воден басейн. Нерешен остава проблемът със „София ленд". Там вече няма парк, но теренът е частен и няма как и да има ако общината не го купи. Не може обаче да остане и в същия вид.

Диков отбеляза, че от встъпването му в длъжност не са били унищожавани зелени площи и почти всички зелени площи налични и бъдещи са защитени. По отношение на транспортната схема, главният архитект, се определя като привърженик на обходните трасета. Дори предвижда да се правят препятствия на големите артерии поне на 2 или 3 ринга.

Все повече се вижда тенденция към линеарно развитие на града. Решението на проблема с трафика, според Диков, може да се реши чрез усъвършенстване на системата на масовия пътнически транспорт - метро и трамваи. „Трамвайната мрежа на София е уникална", смята Диков. Той самият отчита като грешка преместването на метрото от Цариградско шосе към бул. „Драган Цанков".

Припомняме, че през зимния сезон жителите на Столичния квартал „Квартал", изразиха несъгласие относно изграждането на гробищен парк. Според Диков, обаче това е най-доброто решение за града и гробището ще бъде изградено на терен от 700 дка. Мястото е достатъчно голямо, за да реши проблема за около 40 години, като се предвижда покойниците от южните квартали да се погребват там, а не в „Малашевци". „Човек трябва да ходи поне един път месечно на гробище, защото по този начин ще разбере, че всичко е тленно", коментира той.

Главният архитект обеща четири нови природни парка на софиянци. Единият е Източният парк, който се намира между ж.к. „Младост" и ж.к. „Горубляне". Ще се развиват и Западният парк, който досега е реализиран само в рамките на 10% от капацитета си и Хидропарк Искър. На юг от жк „Хладилника" до Околовръстния път също ще се изгради парк.

За общината остава големият проблем с отчуждаването. Само за миналата година общината е дала 46 млн. лв за отчуждаване, а от началото на годината до момента средствата възлизат на 20 млн. лв.

Общината обмисля и въвеждането на строителна забрана в райони, в които не са застроени.

Източник, снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg