П. Димитров: "България е най-притегателната дестинация за изнасяне на производството"

501
“България е най-притегателната дестинация за инвестиции в Европа, свързани с изнасяне на производството”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в приветствието си към участниците в българо-финландски бизнес форум. Форумът беше открит от министър Димитров в столичния хотел "Радисън", съобщи БТА.

На откриването присъства и министърът на външната търговия и развитието на Финландия Пааво Веюрюнен. По-рано днес двамата министри обсъждаха външнотърговските отношения на двете държави, данъчната политика, иновациите и технологиите, както и енергийния сектор на България и приноса му за общата енергийна политика на Европейския съюз.

За първи път през 2006 година България е била включена в най-реномираната световна класация за конкурентоспособност на икономиките, като страната ни е на 47 място сред 61 национални икономики и изпреварва държави като Румъния, Полша, Русия, Турция и други, каза в приветствието си министър Димитров.

“Ще се радваме да видим, освен значителния туристически обмен, и финландски инвестиции в производствени предприятия, така както е в съседна Румъния” - каза в приветствието си Дикран Тебеян, заместник-председател на Българската стопанска камара /БСК/.

"Финландия е важна за нас - и като търговски партньор, и като
социално-икономически опит, и като модел за решаване на конкретни проблеми в обществото. Не можем да не отбележим водещото място, което заема Финландия като страна практически без корупция. Ето защо, за нас ще бъде от изключителна полза да добием повече знания за опита на Финландия за подобряване на бизнес климата. Убедени сме, че здравословната бизнес среда е от първостепенно значение за инвеститорите, както български, така и финландски", допълни Тебеян.

България вече е страна с най-нисък корпоративен данък в ЕС от 10 процента, допълни Тебеян. Предвижда се от началото на 2008 г. да се въведе и единен пропорционален данък от 10 на сто върху личните доходи, каза още в приветствието си той. Тебеян обяасни, че социалноосигурителните вноски вече са намалени с 6 пункта, а от началото на следващия месец ще бъдат намалени с още 3 пункта. По думите му тази политика е важен стимул за инвеститорите и създава условия за поддържане на високи темпове на растеж в българската икономика.

Бизнес форумът се организира от БСК и финландската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите FINPRO. По-късно днес ще се състоят срещи между 16 финландски фирми и 50 потенциални техни партньори от България. Интересите на финландските фирми са в областта на разработването на софтуер, телекомуникации, енергетика, строителни конструкции, логистика, химикали за хартиената промишленост, горско стопанство, машини, финанси и др.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...