П. Орешарски: С огромно удоволствие се харчат спестени фискални резерви

1374
П. Орешарски: С огромно удоволствие се харчат спестени фискални резерви

Практически от началото на следващата година, страната няма да разполага с фискален резерв. Това каза пред БНР Пламен Орешарски, бивш финансов министър.

Аз предупреждавам от началото на 2010 г., че правителството с огромно удоволствие харчи спестени от 3 предишни правителства фискални резерви. Фискалните резерви са необходими за гладкото функциониране на монетарния режим. Тенденцията е след една година да нямаме никакъв фискален резерв, това връща страната ни в периода непосредствено след 1997 г., когато стартирахме от нулев фискален резерв и с много усилия той беше достигнал прилични равнища, отбеляза Орешарски.

От своя страна Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в парламента, коментира, че при всички случаи трябва да се търси заем, дали той да бъде вътрешен или външен и вътрешен, дали в него ще участват частично парите на Сребърния фонд, при всички случаи, трябва да се мисли в тази посока. "Господин Орешарски беше прав, че фискалният резерв е важен буфер. Не бива да смятаме, че цел на промяната в Закона за сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло. Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд, използвани за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение за страната ни. Тези пари трябва да се използват за възможности за по-голяма доходност, която може фондът да получи. Сегашният Закон за Сребърния фонд дава възможност той да бъде инвестиран в чужди държави с висок кредитен рейтинг, дори и това не е правено. Въпросът е дали трябва да дадем възможност тези пари да се инвестират в България. Вместо да финансираме в Германия, Австрия, дали да не използваме тези пари в нашата страна. В никакъв случай този дебат не трябва да се използва само за това, че със Сребърния фонд ще се изплаща изцяло външният дълг", посочи Стоянова. Тя добави, че трябва да се търсят възможности Сребърният фонд да се управлява малко по-активно и да се търсят допълнителни приходи. "Смисълът е парите там да растат, а не да намаляват. Трябва да се търсят различни източници за финансиране по погасяване на дълга", подчерта Менда Стоянова. България няма нужда от спешен заем, за да плаща, а има нужда от заем, за да погаси падежа през януари 2013 г.

Пламен Орешарски заяви, че думите на Стоянова за него потвърждават опасността, че със Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

За бонусите, Орешарски каза, че допълнителното материално стимулиране (ДМС) е било елемент в мандата, когато самият Орешарски е имал активно отношение, и тогава ДМС е било елемент на заплащането. "Върху него беше базирано атестирането на служителите, имаше критерии. ГЕРБ отправи сериозни критики към тази политика и обеща, че няма да следва такава политика. Аз съм за материалното стимулиране по единни критерии, а не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента. Изниква въпросът на какви критерии и кой получава ДМС. Това, за което говори Лютви Местан го подкрепям напълно", добави още Орешарски.

За бонусите Менда Стоянова пък каза, че се вижда, че това са смешни стимули на политическите кабинети, ставало дума за 2000-3000 лв. Размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и аз смятам, че това е нормално. Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците. За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg