Пада забраната само фармацевти да откриват аптеки

459
Пада забраната само фармацевти да откриват аптеки

Правителството предлага да падне забраната само фармацевти да могат да откриват аптеки. Кабинетът одобри днес промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и ще ги внесе за обсъждане и приемане в Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Те предвиждат промени в глава Х от Закона, отнасящи се до търговията на дребно с лекарствени продукти, и отговарят на решение на Комисията за защита на конкуренцията от януари 2008 г. Промените дават право на всяко физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателство на държава членка на ЕС или на друга държава страна по Споразумението за ЕИП, да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, ако е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър по фармация, а в предвидените от закона случаи – и с помощник-фармацевт.

В случаите, когато лицето е магистър по фармация и ръководител на аптеката, не е необходимо представянето на трудов договор или договор за управление на аптеката. Заварените към влизането в сила на този закон магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които са получили разрешение за откриване на аптека като еднолични търговци, както и лечебните заведения и общините, получили разрешения за откриване на аптека по реда на ЗЛАХМ, осъществяват дейността си въз основа на издадените им разрешения.

С предлаганите промени се премахва и голяма част от документацията, изисквана към момента, за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Става дума за официални документи, които не касаят пряко този разрешителен режим.

Законопроектът синхронизира българското с европейското законодателство и отразява настъпилите промени в европейската регулация на лекарствените продукти.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg