Пактът за финансова стабилност остана без подкрепа от БСП

993
Пактът за финансова стабилност остана без подкрепа от БСП

Повече от час не стигна на вицепремиера Симеон Дянков да убеди групата на Коалиция за България да подкрепи пакта му за финансова стабилност.Симеон Дянков определи разговора със социалистите като конструктивен. До съгласие обаче така и не се стигна.

Постигнат е консенсус по отношение на пакта за конкурентоспособност. И депутатите от левицата са на мнение, че въвеждането на единни данъци не е добра мярка за България, защото ще намали конкурентоспособността на българската икономика. Дянков бе категоричен, че на предстоящото заседание на Съвета на министрите и икономиката и финансите ще отстоява тази теза.

Според него, съгласие е постигнато и по въпроса за рамките за преразпределяне относно данъчната политика, провеждани в последните десет години, включително по време на управлението на Тройната коалиция. И последното постигнато съгласие в случай, че пактът бъде приет, е той да влезе в сила от 1 януари 2012 година.


"Предполагам дебатът ще продължи, за да ги убедим, както и всички останали партии, че в рамките на Пакта за финансова стабилност има достатъчно гъвкавост и достатъчно сериозност за правене на социални политики - увеличаване на финансите за образование, здравеопазване и т.н.", каза Дянков.

Сергей Станишев бе категоричен, че не приема трите точки на пакта да бъдат записани в Конституцията. Според него, пактът лишава държавата от всякаква гъвкавост в данъчната и фискална политика, което е неприемливо, защото обрича България на безкрайна бедност.

Станишев каза още, че близки позиция и общо разбиране имат с Дянков само по отношение на пакта за конкурентоспособност. За БСП това е антисоциален пакт и пакт за конкурентоспособност на Германия и Франция, който ще ощети България и по същество тази идея променя същността на ЕС. Така, според Станишев, в Еврозоната Германия и Франция ще налагат решения, а другите страни извън нея - ще ги изпълняват в свой ущърб.

Социалистите искат да разговарят със Симеон Дянков сериозно по няколко теми - задълбочаващата се социална криза, проблемите на общините, над 40% от които вече са със запорирани сметки. "Как така правителството, вместо да се занимава с това, което най-много вълнува и обикновения българин и бизнеса, говори за някакви политики от 2013 година нататък", запита лидерът на БСП. По думите на Станишев, идеята за преразпределяне на средства през бюджета е като неактуална PR акция. Той обвини правителството, че обслужва само едрия капитал, заради новите изисквания към малките бакалии.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg