Пълна данъчна проверка на купувача на Кремиковци

1317
Пълна данъчна проверка на купувача на Кремиковци

От днес започва пълна данъчна проверка на фирмата купувач на металургичния комбинат „Кремиковци". Инспекцията, възложена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов ще изследва произхода на средствата за закупуването на предприятието, транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката за „Кремиковци". Проверката ще бъде основно насочена към данъка върху добавената стойност, добавят още от Националната агенция за приходите, но ще обхване още корпоративните данъци и дължимите осигурителни вноски.

Според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 000 лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност.

Дружеството - купувач на металургичния комбинат няма ДДС регистрация към момента, въпреки че очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери. Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

Очаква се проверката да приключи в рамките на няколко седмици, тъй като дружеството е регистрирано скоро и броят на сделките му е малък. Ако бъдат засечени нередности, инспекцията може да се разпростре и срещу други физически или юридически лица.

„Възложих проверката защото тук става дума за много големи парични потоци към едно дружество, което няма никаква търговска или данъчна история. Интересът на държавата е да проучи напълно произхода на парите, за да сме сигурни, че всички данъци и осигуровки са внесени.", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg