Пълна забрана за пушене ще има през 2014 г.

1273
Пълна забрана за пушене ще има през 2014 г.

Пълната забрана на тютюнопушенето у нас се отлага за 1 януари 2014 година. Затова са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов.

Още от сега обаче браншът планира колосални загуби за бюджета. По-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налага, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.

Според тях мярката ще предизвика фалита на около 10% от заведенията за хранене и развлечения. Това ще доведе до вълна от съкращения, които ще засегнат 15 000 души. А оттук заведенията ще направят 550 млн. лв. по-малко общ годишен оборот. В същото време загубите за държавата възлизат на 94 млн. лв. от нереализирано ДДС, 11 млн. лв. от корпоративен данък, 23 млн. лв. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн. лв., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лв.

30 на сто по-слаби обороти отчитат заведенията след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Според бранша се пълнят салоните за пушене и когато там няма място клиентите просто си тръгват. "Тази част, която е за непушачи е на 10% пълна, а другата е 90% - фактически те са си намалили работното място", каза Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА).

Около 70% от населението у нас пушат. Ограниченията обаче виждат все по-голяма подкрепа. 22 страни в Европа вече забраниха цигарите, а 4 се готвят за тази крачка. Ние продължаваме да намираме причини за отлагане на пълната забрана, която до преди дни беше планирана за 2013-та година.

"Премиерът приятно ни изненада и каза: "И една година от мене", за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови", каза Благой Рагин.

Данните показват, че българите не са готови да се откажат от удобството да пушат, където си поискат. 62% от хората са готови да се откажат от заведенията, ако забранят цигарите. И ще търсят такива за пушачи. Съобразителни се оказват два пъти по-малко българи - 30 на сто ще мислят начин да се приспособят към новите условия. От тях 18% мислят това да стане като излизат да пушат на тротоара пред заведението. 12 на сто са готови изобщо да не пушат, когато излизат на бар, кафене или ресторант. Едва 3% обаче са решили да използват повода и да спрат напълно цигарите.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg