Панаирите в Бари и Пловдив стават възлови точки на Европейския коридор №8

476
Панаирите в Бари и Пловдив стават възлови точки на Европейския коридор №8

Панаирите в Бари и в Пловдив да бъдат сред главните действащи лица в ускореното изграждане на трансевропейския коридор № 8, призова директорът на италианския изложбен център „Фиера дел Леванте“ Козимо Лачириньола на семинара „Коридор № VІІІ: състояние, перспективи и проекти на най-краткия път между Италия и България“. Той се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив и вчера бе един от акцентите в Деня на Италия, посочват от пресцентъра на панаира.

Международната ос, която ще свързва Черно и Адриатическо море, е приоритет за Италия, увери в обръщението си към присъстващите Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие. Тя е важна и за България, тъй като 52% от пътната инфраструктура на коридор № 8 и над 55% от железопътната са у нас.

Специалисти от Италия, Албания, България и Македония, през чиито територии минава трасето, представиха направеното в своите страни. Те обсъдиха възможностите да се ускори реализирането на големия проект, който е в интерес на целия Европейски съюз, тъй като коридор № 8 е интермодален – включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата и помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

„България ще има павилион на панаира в Бари и специален ден, за да покаже своята европейска перспектива. Трябва да се представяме взаимно, в интерес на бизнеса на двете страни“, съобщи директорът на панаира в Бари Козимо Лачириньола. „Италианските предприемачи трябва да бъдат информирани за възможностите, които предоставя галактиката Международен панаир Пловдив“, смята Стефано Бенацо, посланик на Италия в България. Той благодари на главния директор на панаира Иван Соколов за чудесните условия за делова работа.

„Аплодисментите за Международен панаир Пловдив са показателни за усилията, които полагаме, свързани с нашата дългосрочна инвестиционна програма“, отговори Иван Соколов. „Но нищо не е толкова добро, та да не може да стане още по-добро,“ добави още той. Соколов благодари за „невероятния дух, който придава Италия на изложението, което е доказателство за ентусиазма и желанието на бизнеса от двете страни да намират своите пътища“.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg