Папаризов: Кризата може да забави икономическия растеж на България

573
Папаризов: Кризата може да забави икономическия растеж на България

Финансовата криза от Уолстрийт, която вече навлезе и в Европа, може да доведе до намаляване на чуждите инвестиции в България и до забавяне на икономическия растеж на страната. Това заяви евродепутатът Атанас Папаризов.

Въпреки че в Европа има по-добър контрол над финансовите потоци, в сравнение със САЩ, световната криза ще създаде проблеми от гледна точна на икономическия растеж на страната, коментира Папаризов и допълни: "Заплахите за България са не толкова от самата криза, колкото от опасността при един забавен растеж в страните, с които работим, у нас да намалеят чуждите инвестиции.

Нашият износ също ще се реализира по-трудно и в такъв случай при един голям дефицит по външнотърговската сметка, това неминуемо ще се отрази на нашите възможности да поддържаме висок икономически растеж".

Според Атанас Папаризов в нашата страна трябва да се води строга финансова политика, защото България, като малка държава, зависи в значителна степен от външните фактори. Бюджетният излишък в голяма степен ще намали ефекта от финансовата криза върху България, защото страната ни има голям резерв, който е един буфер пред кризата, смята евродепутатът. Според него бюджетният излишък трябва да се инвестира в дългосрочни програми, за да има натрупан резерв при по-продължително действие на финансовата криза.

Атанас Папаризов заяви, че за да се преодолее световната криза, е необходимо всички финансови институции да бъдат поставени под контрол. Колкото по-бързо основните страни членки на Международния валутен фонд се съберат и приемат, че всички финансови пазари трябва да се регулират, толкова по-бързо ще се преодолее кризата, коментира евродепутатът.

"Групата на ПЕС в Европейския парламент винаги е настоявала за по-голям контрол върху капиталовите пазари, но досега това срещаше съпротива. Сега обаче всички разбират, че това е важен въпрос за сигурността на цялата финансова система в Европа и се надявам, че ще бъдат взети сериозни мерки", каза Папаризов.

Той прогнозира, че тази финансова криза ще завърши с конкретни решения за наблюдение над всички финансови потоци, което ще върне доверието на вложителите във финансовите институции.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg