Папазян: България може да стане сериозен износител на ток през 2010 г.

313
Папазян: България може да стане сериозен износител на ток през 2010 г.

През 2010 г. България може да възвърне позицията си на сериозен износител на ток, заяви днес във Варна изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мардик Папазян, цитиран от БТА.

Той посочи, че недостигът от енергия на Балканите е между 5 и 10 милиарда киловатчаса. През 2010 г. ще влязат в експлоатация нови мощности - два блока по 335 мегавата на ТЕЦ "Марица Изток 1", както и ВЕЦ "Цанков камък", който ще произвежда 80 мегавата, уточни Папазян. Според него тези мощности до голяма степен ще успокоят баланса на страната и ще позволят тя да си възвърне позициите на международните пазари.

В момента у нас няма опасност от недостиг на енергия, посочи Папазян. Той коментира, че ако има нужда, ще бъде вносен ток, но няма да се стигне до кризисни ситуации. По думите му, през първото тримесечие на тази година потреблението на електроенергия в страната се е повишило със 7 на сто, в сравнение със същия период на 2007 г. Очакванията за годината са потреблението да нарасне общо с 2 до 3 процента, в сравнение с 2007 г., посочи Папазян.

Новият собственик на ТЕЦ "Варна" - компанията "ЧЕЗ", не изпълнява ангажиментите си към вътрешния пазар, коментира Папазян. Според него от 4 месеца топлоцентралата работи единствено за износ. Квотата на компанията за българския пазар за първото тримесечие е около 1 милиард киловатчаса, а тя не е реализирала дори един, каза Папазян. Той добави, че недостигът на енергия се покрива от НЕК, като дружеството отчита загуби от тази ситуация.

Папазян взе участие в международната конференция "Енергетика и климат - новите приоритети" в Дома на учените край Варна. Форумът е тридневен и на него присъстват специалисти от близо 10 държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg