Парите ни за осигуровки - за стари данъци на шефа

1602
Парите ни за осигуровки - за стари данъци на шефа

Нови правила за плащане на данъци и осигуровки. Проект на законодателни промени позволява парите за осигуровки да отиват за погасяване на данъчни задължения.

Експерти предупредиха, че това ще ощети хиляди българи, които ще загубят социални и здравни права.

Става дума за планирани промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. На пръв поглед промените трябва да облекчат работодателите, като им спестят множеството такси за превод на различни данъци и осигуровки.

Планира се създаването на единна сметка, по която с едно платежно нареждане да се превежда цялата дължима сума към хазната.

Но така изглеждат промените само на пръв поглед. Експерти ги описваха с думите "Пътят към Ада е осеян с добри намерения".

Всъщност, финансистите са заложили правилото, че с парите в единната сметка ще се покриват първо стари задължения на работодателя или на самоосигуряващият се. Ако останат пари, ще се покриват и други задължения, съобщи bTV.

Експерти предупреждават, че заради това правило хиляди хора ще изгубят права - както социални, така и здравни.

В момента работодателите попълват по 10-15 платежни нареждания месечно, съответно плащат такси за всеки превод, за да се издължат към хазната. Както с данъци, така и с осигуровки.

Създаването на единна сметка с едно платежно нареждане би трябвало да спести на бизнеса около 40 млн. лв. годишно.

Но с парите в сметката първо ще се покриват задълженията, чийто срок за плащане изтича най-рано. Т.е. парите за осигуровки може да отидат за погасяване на стари данъци на шефа.

„Всъщност, държавата ще решава, не с нейни пари, те са на работодателя и работника, ще решава къде да отидат тези пари, дали да се плати осигуровка, дали данъци, това е тревожното", каза Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика.

Божидар Данев от Българска стопанска камара коментира, че правилата дават възможност на администрацията да пренасочва средства към данъчни плащания от осигурителни фондове, което е в пълно противоречие.

Социалните права на хората, които работят на трудов договор, няма да бъдат засегнати. Причината е, че майчинство, болничен или обезщетение за безработица, например, се изплащат без значение дали осигуровките реално са внесени. Изисква се просто да са декларирани от работодателя.

„В момента българската осигурителна система е така организирана, че ако вашият работодател не плати социалните или здравните ви вноски, това не засяга нито здравните, нито осигурителните права", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Засегнати обаче ще бъдат хората, които се самоосигуряват. Те са около 300 хиляди. Ако парите, които са превели по единната сметка отидат за погасяване на стари данъци, автоматично влизат в графата "неосигурени".

И НОИ няма да им изплати болничен, например. Ако това продължи три поредни месеца, ще изгубят и здравни права.

Всички родени след 1959 г. пък се осигуряват за втора пенсия в частни фондове. Всеки ден забавяне на превода на осигуровките в тях води до по-малка доходност върху събраната сума.

Освен това промените изискват нови информационни системи както на държавни институции, така и на банки. Което поставя под съмнение дали новият ред ще заработи от началото на 2013 г., както е предвидено.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg