Парите по ФАР остават блокирани

407
Парите по ФАР остават блокирани

Мерките, които България трябва да предприеме, трябва да укрепят контрола и да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите, свързани с усвояването на европейските фондове, заяви Кристина Наги - говорител на Еврокомисията по повод новото писмо до властите у нас и определеният в него краен срок за решителни действия.

След като щателно е проучил документите, изпратени му от България в края на февруари, в отговор на първото му писмо, генералният директор на дирекция “Разширяване“ Майкъл Лий, е решил, че спрените от тогава пари по програма ФАР ще трябва да останат блокирани. Той е информирал българските власти за това си решение в новото си писмо от 8 май, предаде БГНЕС.

ЕК отчита, че в България са предприети някои положителни действия, но все още няма гаранции, че е направено необходимото за пълно преодоляване на системните слабости и установените нередности, заяви по този повод говорителката на ЕК Кристина Наги. Тя добави, че заради това ЕК е поискала от властите у нас до 16 юни да докладват за предприети допълнителни действия.

Те трябва да елиминират системните слабости, да укрепят контрола и да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите, за да се предотврати повтарянето им в бъдеще. Според Кристина Наги всичко това е процес, отделен и различен от мориторинга върху правосъдието и вътрешните работи у нас.

Друг говорител на ЕК - Марк Грей, отказа да се се ангажира дали очакваният през юли доклад ще бъде повлиян от ставащото с фондовете, но не отрече, че той ще бъде подготвен от различни отдели, занимаващи се с България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg