Парламентът даде зелена светлина на извънредните ремонти на пътни съоръжения

1180
Парламентът даде зелена светлина на извънредните ремонти на пътни съоръжения

Парламентът прие с пълен консенсус декларацията от името на парламентарните групи, с която Народното събрание призовава Министерски съвет да предприеме незабавно ремонтни дейности на пътни съоръжения.

Гласуваха 124 народни представители и всички дадоха своя вот „за”, предаде агенция „Фокус”.

В декларацията е записано:

41-ото Народно събрание, след като отчита необходимостта от неотложни действия, породени от последните извънредни събития – земетресение с висока степен на интензивност, поройни дъждове и наводнения, призовава Министерския съвет да предприеме незабавно ремонтно-възстановителни дейности, на база на констатации от технически експертизи на пътните съоръжения – мостове и виадукти, по републиканската пътна мрежа по ред и процедури, предвидени по закон. Министерски съвет също трябва да изработи Многогодишна програма за мониторинг и рехабилитация на пътните съоръжения от републиканската пътна мрежа като предвиди същата за финансиране в рамките на бюджетната процедура за държавния бюджет за 2013 г. и в тригодишната фискална рамка 2013 - 2015 г., с източници държавния бюджет, фондовете на ЕС и международните финансови институции.

Пред Народното събрания министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че „още в периода 2006 - 2007 г. е направен детайлен анализ и обследване, което дава много ясна представа за състоянието на съоръженията в страната. Още от тогава е ясно критичното състояние на част от тях“.

„Над 4000 съоръжения имаме по българските пътища. Особено внимание трябва да бъде обърнато на пътните съоръжения по двете магистрали – „Хемус” и „Тракия“ Това заяви от парламентарната трибуна Павлова. „Нямаме постоянна програма за финансиране на ремонтите на опасните съоръжения. Има сериозни рискове от пропадане на част от съоръженията. Затова кабинетът иска да започне спешен ремонт на опасните обекти. Общо 11 са най-рисковите съоръжения", припомни Павлова.

Три от тях са особено критични – две на АМ "Тракия" и едно на АМ "Хемус".

Разчитам на вашата подкрепа - да обединим усилията си, обърна се Павлова към депутатите и благодари за подкрепата на политическите партии, застанали зад декларацията на Народното събрание, изготвена вчера от управляващите.

Съоръженията трябва да бъдат спешно реконструирани, категоричен бе и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Вчера премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да направи преглед на бюджета, за да се актуализират бюджетите на министерства и ведомства, за да се осигури финансирането на всички обекти, които са описани в постановление 86.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg