Парламентът избра нов председател на КФН

381
Парламентът избра нов председател на КФН

© КФН

С пълно единодушие Народното събрание избра единственият кандидат Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Кандидатурата му подкрепиха 134-ма депутати. Гласове „против” и „въздържали се” нямаше.

До избор на нов председател на комисията се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа в Европейската банка за възстановяване и развитие, припомня БГНЕС.

Кандидатурата на Атанасов бе издигната от депутати от "Атака". На 13 март той бе изслушан от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди да положи клетва като председател на Комисията за финансов надзор, Бойко Атанасов подаде оставка като зам.-председател на комисията, отговарящ за инвестиционните посредници.

След избора му Бойко Атанасов благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва от парламентарната трибуна. „Предстои ни много работа и се надявам, че тя ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса“, заяви той.

За Комисията за финансов надзор

КФН е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система - капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване.

Тя е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор и независима от изпълнителната власт институция, като за своята дейност се отчита единствено пред Народното събрание.

Кой е Бойко Атанасов?

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи. Между 1996 и 2006 г. е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите.

От 2006 до 2017 г. работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 г. е зам.-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция „Данъчна политика“ в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...