Парламентът обсъди два проекта за промени в Търговския закон

393
Парламентът обсъди два проекта за промени в Търговския закон

Парламентът обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Търговския закон - единият е внесен от Министерския съвет, другият - от Добромир Гущеров и група народни представители от левицата. Гласуването на измененията ще бъде утре.

С промените, предложени от правителството и подкрепени от комисията по правни въпроси, се въвеждат изискванията на три европейски директиви. Предвижда се на акционерните дружества да се позволи да придобиват собствените си акции до размера на разпределимите резерви на дружеството. Предлага се срокът, в който такова придобиване може да бъде разрешено от общото събрание, да се удължи от 18 месеца на 5 години, се посочва в доклада на комисията по правни въпроси.

Според проектопромените акционерните дружества ще могат да предоставят финансова подкрепа с цел придобиване на техни акции от трети лица до размера на разпределимите резерви на дружеството. Предвидени са гаранции с оглед защитата на интересите на акционерите и на трети лица.

Урежда се възможността кредиторите да започнат при определени условия съдебно или административно производство, когато техните вземания са изложени на риск в резултат на намаляване капитала на акционерното дружество.

Измененията, внесени от Добромир Гущеров, целят въвеждането на равнопоставеност на кредиторите, които са с обезпечени вземания, защото наложените обезпечителни мерки от органите по приходите имат еднакъв характер с тези, наложени по общите правила на
гражданското право, а именно - гарантират на съответния кредитор, че вземането му ще бъде събрано при осребряване на имуществото, се посочва в мотивите на вносителите.

Предвижда се вписване и промяна на седалището и адреса на управление да не се извършва при наличие на започнало ревизионно производство за установяване на публични държавни вземания на търговеца, което се установява с удостоверение, издадено от компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

Измененията, внесени от Добромир Гущеров, не са подкрепени от комисията по правни въпроси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...