Парламентът обсъди изменение на договора с ЕИБ за рехабилитация в електроенергетиката

360
Парламентът обсъди предложение на Министерския съвет за изменение на финансовия договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД за финансиране на проекта "Рехабилитация в електроенергетиката - Енергия II".

Стойността на проекта е 153 млн. евро, а договорът за него е подписан през 2002 г. Изменението цели удължаване на срока за усвояването на кредита и завършване на проекта.
Правителството е заемополучател и гарант, а НЕК е крайният бенефициент по проекта и е задължен да вложи за изпълнението му собствени средства в размер на 52 млн. евро. Проектът е за рехабилитация на преносната електроенергийна мрежа и развитие на телекомуникационната мрежа на НЕК.

Усвоените средства от кредита до крайния срок - 30 юни 2007 г., са на стойност около 42 млн. евро, като само подписаните търговски договори са за около 46.7 млн. евро, се посочва в доклада на комисията по енергетика.

В него се отбелязва, че се очертава обективна необходимост от удължаване на срока на договора, заради забавяне на проекта, наложено от тежки процедури по отчуждаване на земи и терени и извършване на сложни технологични процеси.

Новият краен срок за усвояване на кредита, одобрен и от ЕИБ, е 28 февруари 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg