Парламентът обсъжда преразпределението на бюджетния излишък

327
Парламентът обсъжда преразпределението на бюджетния излишък

Народното събрание ще обсъди проектопредложението на правителството за разпределението на допълнителни средства от бюджетния излишък в размер на над 1 млрд. и 500 млн. лева в изпълнение на мерки, свързани с социалната и инфраструктурната си политика.

Според внесеното проектопредложение на кабинета разпределението на средствата от бюджетния излишък ще стане чрез отпускането на допълнителни бюджетни кредити за 1  млрд. и 206 млн. лева. Над 666 млн. от тях са предназначени за социалния пакет на правителството, като най-голяма ще бъде сумата за коледните добавки към пенсиите и за тяхното преизчисляване от 1 октомври.

20 млн. лева ще бъдат заделени за фонда за лечението на деца и 10 млн.- за програма "Инвитро".

Вторият основен пакет от мерки е инвестиционният, за който се предлага да бъдат разпределени 180 млн. лева. Освен за развитието и ремонта на пътната инфраструктура, от тях ще се финансира доизграждането на автомагистрала "Тракия".

За базовото материално осигуряване на Държавната агенция "Национална сигурност" се предлагат допълнително 10 млн. лева, а за подобряване защитата на населението от бедствия и аварии - 15 млн.

Внесеното правителствено предложение включва отчет за още 350 млн. лева от излишъка за допълнителни социални и инфраструктурни проекти, които не подлежат на санкция от парламента.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...