Парламентът прие актуализацията на Бюджет 2020

2951
Парламентът прие актуализацията на Бюджет 2020

© Pixabay

Парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 година, съобщава БТА.

Промените предвиждат дефицит в края на годината от 3.5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2.2 млрд. на 10 млрд. лева.

Променената бюджетна рамка и новият таван на държавния дълг бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. Против бяха само от БСП.


Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Предвидени са 1.4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР.  По този начин хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, ще могат да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Пълен обрат - депутатите ще работят без заплати Сумите ще се предоставят за дейности по превенция и лечение на COVID-19


Разработва се и всеки момент ще бъде пусната програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на дебатите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg