Парламентът прие Бюджет 2012 след 17 часа дебати

1266
Парламентът прие Бюджет 2012 след 17 часа дебати

След 17 часа дебати късно снощи парламентът прие окончателно Бюджет 2012. Депутатите от мнозинството и опозицията стояха в пленарната зала до 2.00 часа, за да изгласуват всички текстове по най-важния финансов закон.

В началото на заседанието, по предложение на ГЕРБ, парламентът спря часовника до приемането на бюджета. Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде приет пред следващата година, е 4 милиарда и 200 милиона лева.

Мнозинството не прие предложението на Синята коалиция таванът на държавния дълг да е 1 милиард и 830 милиона лева. Съпредседателят на „сините” Мартин Димитров заяви, че при създалата се дългова криза в ЕС гласуваният дълг ще доведе до нова нестабилност в страната. Заложеното бюджетно салдо е отрицателно – в размер на 1 милиард 556 милиона лева.


Планираната субсидия за държавните висши училища е 345 милиона лева, за Българската академия на науките – 62 милиона лева. Депутатите от мнозинството разрешиха на университетите да могат да вдигат таксите.

Между ведомствата с най-висока субсидия са Министерството на отбраната - с 950 милиона лева, Министерството на труда и социалната политика – с 925 милиона лева, и МВР – с 898 милиона лева. За Министерството на образованието младежта и науката парите са 814 милиона лева, а за Министерството на здравеопазването са 331 милиона лева.

Как премина нощното заседание

Още към 23.00 часа депутатите бяха видимо изтощени от дългия дебат за пенсионната реформа и последвалото ударно гласуване на Бюджет 2012. В кратките почивки някои разпускаха в Клуба на народния представител, който пък беше добре зареден със сандвичи.

ГЕРБ и финансовият министър запазиха пълно мълчание и не откликнаха на искането за дебат отляво и отдясно защо държавният дълг догодина ще се увеличи с над 4 милиарда лева.

Обстановката в залата разведри депутатката от БСП Мая Манолова. От името на предаването „Господари на ефира” социалистката опита да връчи на финансовия министър Симеон Дянков наградата „Златен скункс”, но с неговото шесто чувство той се отдръпна навреме от банката с министерските кресла в пленарната зала и се вля сред депутатите от ГЕРБ.

Манолова обясни и мотивите за отличието: „Връчвам го на министър Дянков за 30-часовия маратон по приемането на Бюджет 2012. И този скункс да му прави компания заради това, че издържа толкова време, без да каже една дума”.

В 1.30 часа след полунощ, точно когато студентите празнуваха своя празник в клубове и дискотеки, управляващите от ГЕРБ позволиха на всеки университет по своя преценка да увеличи от следващата година таксита за обучение с до една трета.

След още 20 минути бюджетът беше окончателно приет. Без други големи изненади.

Депутатите прекараха в пленарната зала 17 часа заради пенсионната реформа и Бюджет 2012. На излизане вицепремиерът Симеон Дянков беше категоричен, че догодина бюджетът няма да бъде прекрояван.

Българският бизнес

Всичко по темата Пенсионната реформа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg