Парламентът прие доклада на комисията "Куйович"

394
Парламентът прие доклада на комисията

Народното събрание прие доклада на Комисията за изясняване на случая "Куйович". Не са установени данни за покровителстване над сръбския гражданин от страна на високопоставени служители на МВР се констатира в документа от временната анкетна комисия за изясняване на случая. Той беше представен пред депутатите от председателя на комисията Надка Балева, съобщиха от пресцентъра на парламента. По предложение на Атанас Мерджанов разискванията по доклада се предаваха пряко по БНТ и БНР.

Комисията "Куйович" беше създадена на 7 февруари 2008 г., за да бъдат изяснени причините и условията, при които Будимир Куйович, екстрадиран със заповед от директора на НСБОП-МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от компетентни български власти, както и да установи дали са нарушени разпоредбите на законовите и подзаконовите нормативни актове относно пребиваването на чужди граждани у нас и какви действия е предприело МВР за изясняване на случая.

В доклада на комисията е отбелязано, че по случая "Куйович" са наказани дисциплинарно 13 служители, трима от които са уволнени. Сезиран е и отделът за вътрешна сигурност и е реализирана разработка съвместно с прокуратурата по отношение на служител на ГДБОП.

Въз основа на получените документи, изслушвания и разисквания комисията предлага да бъде приет специален закон за оперативно-издирвателната дейност, който да регламентира ясни правила за работата на специализираните служби. Сред предложенията на комисията са промени или приемане на нов Закон за МВР, с който да се въведе функционално и кадрово подчинение на регионалните звена на БОП на централното ръководство, както и промени в Закона за чужденците и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които да гарантират приоритета на националните интереси.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg