Парламентът прие на първо четене минималната заплата да стане 850 лв.

553
Парламентът прие на първо четене минималната заплата да стане 850 лв.

© Unsplash

Минималната работна заплата да бъде 850 лв. през 2023 г. Това предложение на БСП бе единодушно подкрепено на първо четене. Остава да мине през още едно гласуване в парламента, за да стане факт.
 
Предложението на БСП е минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50% от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева.
 
"За" гласуваха 175 народни представители, а трима се въздържаха.
 
Чрез законопроекта вносителите целят своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.
 
Георги Гьоков от левицата заяви, че законопроектът ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.
 
В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите.
 
Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.
 
Лидерът на левицата Корнелия Нинова припомни, че кабинетът "Петков" е увеличил минималната заплата на 710 лева, обвързал е с нея майчинството. БСП настоява тази политика да продължи, защото цените растат, доходите са се стопили и бедността е нараснала.
 
"Продължаваме Промяната" ясно казахме от началото, че, независимо кой предлага смислените предложения за България, няма да се опитваме да ги присвоим, а ще ги подкрепим, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.
 
Отваряме възможността минималното възнаграждение да стане 50% от средната работна заплата в частния сектор за последните шест месеца, това ще бъде около 860 лева, отбеляза той.
 
Асен Василев уточни, че предлагат за база частния сектор, но заплатата да важи за всички в т.ч и в държавния сектор.
 
Деница Сачева от ГЕРБ-СДС  заяви, че с този законопроект не вдигат минималната работна заплата, а определят траен механизъм как тя да се изчислява оттук нататък.
 
В същото време от ГЕРБ-СДС обръщат внимание, че трябва да се имат предвид и финансовите възможности на държавата. Трябва да видим и дали това увеличение със 150 лева няма да увеличи сивата икономика, предупреди Сачева.
 
Аргументът, че увеличаването на минималното трудово възнаграждение ще увеличи дела на сивия сектор би било вярно, ако България беше водач по минимална работна заплата в ЕС, ние сме обаче с най-ниската, отговори й Асен Василев, съпредседател на ПП и финансов министър в кабинета "Петков".
 
Елисавета Белобрадова от "Демократична България“ обърна внимание на друг проблем - в България има сегрегация. Не можем да припознаем много голяма част от българските граждани, особено ромите, като достойни да бъдат част от пазара на труда, обясни тя.
 
ДПС подкрепя промените в Кодекса на труда, увери Севим Али. Той посочи, че около 578 хиляди души са на границата на бедността.
 
Ние поддържаме действия в посока увеличение на минималната работна заплата и категорично заставаме зад проекта на БСП, декларира Георги Георгиев от "Възраждане".
 
Вдигайки минималната работна заплата, се намесваме в свободното договаряне между два равнопоставени субекта, смята колегата му Николай Дренчев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg