Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация

343
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат отмяна на забраната за продажба на лечебните заведения. В забранителния списък за приватизация се прибавят лечебни
заведения с национално значение - многопрофилни, университетски и специализирани болници, предаде БТА.

Със 154 гласа "за", 14 "против" и девет въздържали се депутатите приеха законопроекта, внесен от Министерския съвет. Той предвижда при приватизация на лечебни заведения приватизираното търговско дружество да бъде длъжно да извършва лечебни или социални дейности за срок от 15 години.

Предвижда се още паричните постъпления от приватизацията на обособени части на лечебните заведения да се превеждат по сметка на лечебното заведение, да остават негова собственост и да могат да се ползват само за финансиране на дейност и за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейността му, след одобрение на собственика на капитала му.

Към забранителния списък за приватизация ще бъдат прибавени нови осем дружества, сред които "Мини Марица Изток". От списъка ще бъдат извадени 39 държавни дружества, сред които "Автомагистрали", "Техноекспортстрой" и безмитните зони.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси на депутати отговарят вицепремиерът Даниел Вълчев и министрите Радослав Гайдарски, Стефан Данаилов, Пламен Орешарски, Емилия Масларова, Румен Петков, Николай Василев, Веселин Близнаков, Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Нихат Кабил.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg