Парламентът прие Закона за електронните съобщения

339
Парламентът прие Закона за електронните съобщения. Приемането на закона е в изпълнение на ангажиментите на страната към ЕС и въвежда правото на ЕС в областта на електронните съобщения като част, предаде БТА.

Той урежда обществените отношения, свързани с осъществяването на електронни съобщения, осигурява предпоставки за развитието на пазара на електронни съобщителни мрежи и услуги.

Със закона се премахват лицензионните режими. Предвижда се осъществяването на електронни съобщения да се извършва свободно или след издаване на разрешения за дейностите, които изискват използване на ограничен ресурс от Комисията за регулиране на съобщенията. Комисията ще разрешава възникнали спорове между предприятията, осъществяващи електронни съобщения.

Законът дава правомощия на регулатора за намеса на пазарите на електронни съобщителни услуги чрез налагането на "ex-antе" регулиране. Предвидени са процедури за взаимодействие на двата независими национални регулатора - Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията, а на европейско ниво - взаимодействие с националните регулаторни органи на държавите членки и с Европейската комисия.

С окончателно приетите текстове депутатите решиха задължението за преносимост на номерата във фиксирани мрежи да се въведе от 1 януари 2009 г. Задължението за преносимост на номера в мобилни мрежи влезе в сила от 1 януари тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...