Парламентът реши да създаде Българска банка за развитие

533
Парламентът реши да създаде Българска банка за развитие

Да бъде създадена Българска банка за развитие, която да подобрява, стимулира и развива общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, реши парламентът, приемайки на второ четене закона за създаването на банката.

Основните дейности на Българска банка за развитие ще бъдат предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия, финансирането им чрез участие в капитала им чрез фонда за капиталови инвестиции, предаде БТА.

Банката ще рефинансира български банки, кредитиращи малки и средни предприятия, чуждестранни банки, кредитиращи купувачи на стоки и услуги, предоставяни от малки и средни предприятия, както и да управлява финансовия ресурс на ЕС, в това число на
средствата от европейските фондове. Сред дейностите на банката ще бъде и финансиране на инвестиции извън страната на малки и средни предприятия.

Дейността на банката ще се финансира от собствени средства, чрез емитирани на облигации, заеми от местни, чуждестранни и международни институции, както и средства от европейските фондове.

Създават се и дъщерни акционерни дружества на банката - Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции. Фондът за капиталови инвестиции ще участва в капитала на малки и средни предприятия и ще предоставя консултантски услуги относно капиталовата им структура. Националният гаранционен фонд ще издава гаранции за допълване на обезпечението по заеми на малки и средни предприятия. Ще предлага и други продукти като гаранция за участие в търг, гаранция за добро изпълнение, за авансово плащане, за изплащане на кредит на износител и др.

Банката ще може да бъде обявена в доброволна ликвидация със закон.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...