Парламентът реши: в заведенията ще се пуши

912
Парламентът реши: в заведенията ще се пуши

Ще се допуска тютюнопушене в кафенета и в ресторанти, но в обособени самостоятелни помещения, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето.

Същото важи и за жп-гарите, летищата, автогарите, местата за настаняване и средствата за подслон, плавателните съдове.

Когато заведението за хранене е с площ по-малка от 50 кв. м, собственикът има право да избере дали в цялото заведения няма да се допуска тютюнопушене, или ще се допуска без обособяване на самостоятелни помещения. Това гласуваха още депутатите след като миналата седмица здравната парламентарна комисия реши размерът на тези заведения да бъде намален от 100 на 50 кв. м.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения, е другата поправка в проектозакона, гласувана днес.

В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Срещу измененията възразиха депутати от левицата, ДПС и "Синята коалиция".

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето. Не можете да направите нелоялна конкуренция - да се даде възможност на над 80% от пушачите да пушат в заведения с определена квадратура, посочи Аталай. Къде в тази зала например ще направим обособена част, за да пушат част от депутатите, попита той. Популизмът рано или късно се връща като бумеранг, изтъкна депутатът. Мнението му подкрепи и колегата му от ДПС Четин Казак.

Румен Овчаров от левицата обвини мнозинството, че лишава над 50% от гражданите, както и децата на България от здравословни условия на живот.

Бившият министър на здравеопазването, а сега депутат от "Коалиция за България" Евгений Желев възрази срещу това, че в пленарна зала няма представител на изпълнителната власт. Той нарече закона популистки и лобистки. Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност - към бъдещето, към здравето на децата, призова той.

Иван Иванов от "Синята коалиция" припомни, че на заседанието на парламентарната здравна комисия министър Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промяната на закона, което по думите му означава, че мнозинството в здравната комисия не се е съобразило с мнението й. Законът няма да причините щети на заведенията, а само на разпространителите на тютюневи изделия, затова е лобистки, смята Иванов. Той изрази загриженост и за персонала в заведенията, който също е изложен на вредното влияние на цигарения дим.

Пламен Цеков от ГЕРБ обясни, че промените целят да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

В Германия се пуши във всички заведения след 22.30 часа, даде пример той. Със сигурност ще стигнем до пълната забрана на пушенето и аз се надявам да стане в мандата на ГЕРБ, посочи той.

Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие, посочи Цеков.

Депутатите ще продължат обсъждането на промените утре.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg