Парламентът ще гласува кабинета "Денков-Габриел" на 6 юни

1201
Парламентът ще гласува кабинета

© Pixabay

Държавният глава Румен Радев издаде указ за гласуването на предложения от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" кабинет.

„На основание на член 99, ал. 4 от Конституцията на Република България, предлагам на 49 Народно събрание да избере Николай Денков Денков за министър-председател на Република България“, се казва съобщението, като е посочено, че указът е издаден днес, 5 юни 2023 г.

Веднага след издаването на указа председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на утре, 13 часа, съобщиха от пресцентъра на НС.


В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Припомняме, че в 11 ч днес (5 юни) Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев втория мандат изпълнен.

ПП-ДБ върнаха изпълнен втория мандат на президента Румен РадевНиколай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротационен принцип през девет месеца

Държавният глава заяви, че ще издаде указ максимално бързо, за да може депутатите в 49-ия парламент да гласуват "по съвест" за състава на кабинета.

"Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че всички институции работят в полза на хората и бизнеса", посочи пред президента акад. Денков, цитиран от БНР.

На свой ред Румен Радев се обърна към него с думите:

"България ще има нужда от институции и политици, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани".

"Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван", посочи още номинираният за премиер акад. Денков, цитиран от БНР.

Според него няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако няма подкрепа на партиите в парламента – "тези, които имат желание да се развиваме като модерна държава с проевропейска перспектива".

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета с втория мандатВ първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков

На 2 юни ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета в рамките на втория мандат.

Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротационен принцип през девет месеца. В първия период министър-председател ще е академик Николай Денков.

Сред основните приоритети в програмата за управление, по които има взаимно разбиране и съгласие са:

-  приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане

- прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка, отваряне и споделяне на данните и от публичния сектор

- гарантиране на високо ефективни качествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са лесно достъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж

- ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда, стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента

- изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации, създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

Предложеният състав на Министерския съвет е:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пат
# 0
20:06 | 5 June 2023
Много важно
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg