Парламентът спря работа по Закона за здравето, нелогичен е

725
Парламентът спря работа по Закона за здравето, нелогичен е

Депутатите прекъснаха днес гласуването на второ четене на поправките в Закона за здравето, в които се либерализира режима на тютюнопушенето. Тази сутрин се разбра, че има противоречие между текстове и различни закони.

В обособените самостоятелни помещения на заведения, в които се допуска тютюнопушене, не се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст, се казва в сегашните промени в Закона за здравето. В заведенията за хранене и развлечения, с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене, без обособяване на самостоятелни помещения, се казва в друг негов текст.

Но в Закона за закрила на детето се разрешава на тийнейджъри да посещават нощни заведения с придружител, което означава, че те могат да пребивават в среда, в която се пуши нощем, но не и през деня. "Няма логика", бе краткият коментар в кулоарите на парламента на д-р Маша Гавраилова от Дирекцията за обществено здраве в Министерството на здравеопазването. Тя не знае последно какво становище ще дадат в Парламентарната комисия по здравеопазване по казуса, но призова да се насърчават собствениците на заведения, в които няма да се пуши. Поправките в Закона за здравето са временно отстъпление от позицията ни за масова забрана на тютюнопушенето в заведения, каза в кулоарите на парламента присъствалият на заседанието в пленарна зала зам.-министър на здравеопазването проф. Иван Миланов.

"Това е отстъпление от политиката за пълна забрана на тютюнопушенето се дължи на кризата и имаме страхове, че тя може да влоши бизнеса на много хора", аргументира се той.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg