Първанов: Декларацията от Лима трябва да има ясен механизъм на финансиране

821
Първанов: Декларацията от Лима трябва да има ясен механизъм на финансиране

За да доведе до конкретни резултати, Декларацията от Лима трябва да има диалог, ясен механизъм на финансирането и контрол на постигнатото. Това заяви президентът Георги Първанов пред българските журналисти, акредитирани на Петата среща на върха на държавите от Латинска Америка, Карибския регион и Европейския съюз.

По думите на президента, за да не останат мъртвородени идеите, залегнали в политическия документ на форума, са необходими няколко много важни стъпки. Първата, по думите му, е да има ефективен механизъм на двустранни консултации на ниво ЕС-Латинска Америка, а и в чисто двустранен план между основните двигатели на процеса.
Според Георги Първанов трябва да се изпипа прецизно механизмът на финансирането, защото е важно в този процес да участват не само правителствата, но и местната власт, бизнесът, неправителствените организации. "Практически тези организации са субектите, които ще трябва да реализират средствата, чрез които тези средства ще трябва да стигнат до отделните граждани", посочи президентът. Като трето условие Първанов посочи необходимостта на всеки един етап да има контрол на изпълнението, на постигнатото, и на базата на това да следва анализ и актуализация, предаде БНР.

Основните теми на форума в Лима са бедността и опазването на околната среда, като и в двете области бяха предложени различни инициативи. Едната от тях е създаването на програмата "ЮрокЛима", свързана с околната среда. Другата бе испанското предложение да бъде създадена Латиноамериканска фондация в ЕС, която да се бори с бедността. Тази конкретика в заключителния документ кара наблюдатели да окачествят срещата като конструктивна и да отчетат значителен прогрес в развитието на интеграционните процеси между ЕС и Латинска Америка от 2006 г., когато бе предишният форум във Виена.

Не се оправдаха очакванията за колизии, свързани с позициите на някои държави от Латинска Америка, обхванати от ляв и дори левичарски повей. Затвърди се убеждението, че когато се прави глобална политика в общ интерес и когато на високо ниво се разискват сериозни проблеми, конструктивизмът взема връх.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...