Първанов иска още два моста с Румъния

848
Първанов иска още два моста с Румъния

Президентът Георги Първанов предложи да се построят нови мостове, които да ни свързват с Румъния - при Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш.

България и Румъния имат по-голям потенциал за развитие на икономическите връзки и това може да стане чрез активно строителство на нова инфраструктура, освен построяването на Дунав мост 2, каза той на пресконференция след среща с румънския си колега Траян Басеску.

На срещата е подписана декларация на правителствата за изграждане на нови мостове на Дунав.

Двамата обсъдили и строителството на хидроенергийни комплекси по Дунав, които вероятно ще са в района на Никопол -Турну Мъгуреле и Силистра- Кълъраш. Първанов посочи, че това трябва да бъде част от новата Дунавска стратегия, което предполага европейско финансиране на проектите.

Според него "има обща волята за изграждане на междусистемната връзка за доставки на природен газ".

Президентите обсъдили и възможно стратегическо партньорство в енергетиката. В тази връзка Първанов отбеляза проекта, който има Румъния с Унгария, Азербайджан и Грузия за доставки на втечнен газ и българската идея за доставка на компресиран газ от Азербайджан.

Малко по-късно на форума президентът на Румъния заяви, че на политическо равнище двете страни бързо се разбират, но трябва да се създаде рамка, в която бизнесът от България и Румъния да стимулират икономическия обмен.

Нито България, нито Румъния разполагат с достатъчен национален капитал, който да позволи осъществяването на огромни инвестиционни проекти, но заедно можем да го съберем чрез смесени фирми и да действаме на трети пазари, каза Басеску.

Той заяви пред деловите среди на форума, че неговата страна подтиква румънските инвеститори да правят вложения в България. Нашите бизнесмени пък винаги били добре дошли в Румъния.

Категорично се противопоставяме срещу обвързването на присъединяването ни към Шенген при условие, че изпълняваме всички поети ангажименти, с други въпроси, независимо дали става въпрос за механизма за сътрудничество и оценка или за ромите, каза по-рано Бъсеску на пресконференция.

Ако някой е нарушил законите на приемащата страна, то той трябва да понесе съответната санкция, но не може да има санкция, не може да има депортиране на представители на определен етнос, обясни и Първанов.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Росен
# 0
00:09 | 24 September 2010
Единият мост трябва да бъде на Оряхово - Бекет . Това е доказано КПП , а и би донесло големи ползи за индустрията и инфраструктурата в северозападна България.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg