Първанов иска отваряне на икономическите досиета

793
Първанов иска отваряне на икономическите досиета

Да се отворят икономическите досиета на прехода, това предложи президентът Георги Първанов. В интервю за Дарик държавният глава заяви, че не е съгласен с тезата на Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.

Относно репликата на тъмносиния лидер, че е нужно президентът да каже ясната си позиция за водената война срещу организираната престъпност у нас и на чия страна застава - на страната на министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор, Първанов отговори:

„Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост. И тази активност, като се започне от предишната акция - от „Наглите", минавайки през последните действия около така наречената операция „Октопод" може да бъде оценена положително. Що се отнася до закачката на господин Костов, аз мисля, че тук има няколко въпроса, на които ние всички, политици и държавници трябва да отговорим пред обществото", категоричен бе държавният глава.

„Първо, аз не съм съгласен с неговата теза за това, че било каквото било, пито-платено, няма да ровим в миналото, оттук нататък ще гледаме само в бъдещето. Последният арестуван, този нашумял случай с Алексей Петров е свързан с неговата дейност в миналото. Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал „Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза „Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години „Кремиковци".

И това е само един епизод от „богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е. Защото важни са, разбира се, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво. Но за мен по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. И това е моят отговор на репликата на господин Костов", заяви президентът.

По повод споровете около спонсорите на Георги Първанов- въпрос, който беше поставен от СДС преди десетина, президентът каза:

„Това е много добра тема за спонсорите. Аз много отдавна я поставям. Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива, в това число и обръщам внимание цялата дарена сума. Вие може ли да приемете, че има партии, които са участвали в президентски, парламентарни и други избори с по 30 000 лв., след като сте виждали покрити улиците, булевардите с билбордове и плакати, да не говорим за рекламата по телевизията.

Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации. Нека да върнем лентата назад, да видим, доколкото, разбира се, са запазени информации, коя партия, респективно кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания. Аз не се притеснявам от това", каза още Георги Първанов.

Той опроверга, че е правил заменки на гори от пернишкия край към Добрич, които се свързват с неговото име.

„Има много тежко пристъпване на закона, но тук трябва да тръгнем от постановката в оценката на Европейската комисия или по-скоро запитването на Европейската комисия.

Според мен, българският отговор трябва да бъде, че в случая не става дума за държавна помощ, в случая със сигурност има престъпване на закона, има преувеличени правомощия, и ако има корупционни практики, в което всички ние ако не сме убедени, то подозираме, то тогава всичко да бъде оценено по силата на закона.

Държавата може, според мен, без да съм юрист, да направи своите искове, да възстанови справедливостта, особено по отношение на някои от фрапиращите сделки. Тук не става дума за стотици хиляди сделки, от които държавата дори може и да е спечелила, става дума за някои много тежки замени и особено, когато идеята е да се промени предназначението на съответния имот", заяви Първанов по въпроса за заменките.

По отношение на Закона за ГМО президентът заяви: „Аз съм на страната на консервативната част. Във всеки случай оценявам позитивно тази чуваемост, която в последно време се наблюдава в дебати и стремежа да се ограничат постановките.

Но се питам, ако ще има мораториум от пет години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо.
 Мисля, че България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар, това е именно чистото селскостопанско производство. Не съм съгласен с аргументите, или поне не ме убеждават за това, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората, за чистотата на околната среда. Не виждам достатъчно аргументи" 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg