Първанов: Кабинетът трябва да изкара мандата

394
Първанов: Кабинетът трябва да изкара мандата

Един мой съветник направи гаф./Венцислев Димитров, който призова Станишев да подаде оставка след критичен доклад на ЕК- бел. ред. / Аз имах тежък разговор с него, нелицеприятен. Той няма да има повече публични изяви, каза президентът Георги Първанов пред бТВ, съобщава БГНЕС.

"Аз имам един основен ангажимент от първия си мандат - политическата стабилност на страната - справка предишния и сегашния кабинет. Това ще правя и за в бъдеще, когато това е от полза за страната", каза още Първанов.

Според него "кабинетът може и трябва да остане след доклада на ЕС". "Аз на този етап не виждам алтернатива на това управление. Кабинетът трябва да изкара мандата", каза още Първанов. Не съм използвал в политическата си кариера понятията като война или нещо подобно на Боянски ливади. Но не съм се отказвал да бъда критичен. През август 2002 г. с предишното правителство съм бил по-критичен и след това нещата тръгнаха в по-добра посока тогава, напомни Първанов.

Има неща, които трябва да се говорят публично, - за политическия модел, за енергетиката и за куп други въпроси. Това не може да се говори по телефона, категоричен беше държавният глава. Аз имам много разговори с премиера и той знае моята позиция. Коментирах повечето от темите преди 6 месеца на пресконференция. След като се върне от Вашингтон имаме уговорка да разговаряме, каза още държавният глава и добави: Но най-важното е, че има загуба на темпове и на динамика. 6 месеца очакваме знак за намеренията по отношение на избирателната система. А не в 12 без 5 да се приеме законът. Идеята беше до до края на сезона намеренията да се покажат и в началото на другия да се приеме нов изборен закон. Аз виждам бойкот от страна на опозицията. Всички са се вкопчили в статуквото, подчерта президентът.

След 10-15 годин аз ще се върна в науката, заяви Първанов. Не искам отношението към отделни хора в БСП да се третира като отношението ми към цялата партията. Аз не съм казал, че ще остана в политиката, каза Първанов. Има други начини – вижте какво направи президентът Квашневски – академия за млади лидери и аз имам такива намерения. Аз добре съм прочел и негативния и положителния пример на моите предшественици. Не мога да си представя да оглавя партия, като Иван Костов, бивш министър-председател, която се бори да прескочи единия процент, сподели държавният глава.

По повод на скандала в МВР той посочи, че истината е, че скандалът се съсредоточи само с отстраняването на Румен Петков и някои от висшето ръководство. Дебатът трябваше да засили мотивацията на командния състав във вътрешното министерство, уточни той. Кадровите промени в МВР не са самоцел и аз вярвам на новия министър, допълни Първанов. Като цяло президентът е доволен от промените в кабинета. По повод на проблема с купуването на гласове президентът каза, че предлага да се наблюдават ПР-агенцията. Пари, изпрани през политиката, минават през тези агенции, Сметната палата да има по-големи функции в тази посока и да следи средствата на политическите партии, да се забранят дарения на юридически лица, да има публичен регистър на дарителите, категорично заяви президентът. По повод на упреците към него той каза:
Всички мои спонсори от изборите през 2005 г. са в интернет и съм декларирал всеки изхарчен лев. "Този дебат за парите на политическите партии ще стресне много хора", заяви още президентът.

Той зададе риторичният въпрос - Кога Георги Гергов получи това, с което разполага сега Стария Пловдив, хотел Петербург и още много, кога Валентин Златев получи тази голяма петролна компания – по времето на Иван Костов. Кой дава и сега концесиите – това не е президентът.

Няма източна и западна енергетика, АЕЦ Белене е българска, Южен поток вече обрасва с нови страни Австрия, Италия, посочи Първанов. Той е убеден, че когато Набуко стане това ще е нашият принос. Ние активно участваме в проекти и европейски и тези които защитават националния интерес. Точно по тази причина свиквам консултативен съвет по национална сигурност, напомни държавният глава. България е член на НАТО, и миналата година всички президенти, които посетиха България - Буш, Саркози, Кьолер заявиха, че е факт нашата умерена и балансирана външна политика.

На въпрос дали е готов да стане баща и на следващата коалиция, която ще управлява, Първанов отговори: „Аз много се надявам да не се стигне до мое съдействие при управлението, има конституционни механизми, и се надявам те да се задвижат, но това предполага да се свърши много работа предварително.“ Според Първанов има твърде много емоция в българската политика.

Лошото е, че сега няма партиен живот, категоричен е държавният глава. По повод на отношенията му с Бойко Борисов, Първанов напомни, че най-острата и негативна декларация към него е дошла от ГЕРБ. Но заяви, че двамата имат „мирно съвместно съществуване с Бойко Борисов", "имаме една елементарна институционална култура, култура на институциите, коректни и равнопоставени са ни отношенията“.

В заключение президентът Първанов подчерта: „С премиера винаги сме имали приятелски взаимоотношения и никой не е по заинтересован повече от мен за успеха на Станишев. Успехът на Станишев, ще е успех на България.“
Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg