Първанов клони към избори на 30 октомври

888
Първанов клони към избори на 30 октомври

Не може да има спекулации за провеждането на изборите на различни дати, защото има изборен кодекс. Това обясни президентът Георги Първанов. „Такива спекулации не може да има, защото има изборен кодекс, в който нещата са заковани - изборите трябва да бъдат в един и същи ден.

Но аз не искам да влизам в тази тема, защото я намирам за доста безсмислена. Прочетох едно интервю на професор Михаил Константинов - човек, който добре познава технологията на правене на избори, той самият напомня, че преди месеци е предложил датата 30 октомври, но дали това ще бъде датата - във всеки случай е добре да се направи компромис, да има насрещно движение, защото това е част от разбирането за демокрацията. Ако се постигне едно подобно разбиране, аз мисля, че това ще даде една предварително благоприятна атмосфера около началото на кампанията", каза Георги Първанов.

След приключването на консултациите при президента за назначаване на ЦИК Първанов заяви, че "датата на изборите ще бъде уточнена в последващ диалог с Народното събрание".

Досега известните предложения за дата за изборите за президент и местна власт са: ГЕРБ - 23 октомври, Коалиция за България - 13 ноември, ДПС и НДСВ - 30 октомври, Синята коалиция - 23-и или 30 октомври.

Ден след консултациите Първанов коментира по следния начин позицията на ГЕРБ, че вотът трябва да е на 23 октомври: "Проведохме консултации, чуха се различни мнения и аргументи. Но на другия ден прочетох изказване на г-жа Фидосова, което звучеше буквално така: "Ние ще си решим каквото си искаме независимо какво ще предложи президентът Първанов". Мисля, че ако това е единица мярка за демокрация, не е много добре да свеждаме нещата до познатата македонска поговорка "Ке те питам нещо, но отговорът да е да".

Според Конституцията, изборите за президент се насрочват от Народното събрание, а изборите за местна власт (и за парламент) - от президента.

Източник: БНР, Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg