Първанов: Нашата икономика е енергоемка, няма приоритети

961
Първанов: Нашата икономика е енергоемка, няма приоритети

В нашата икономика преобладават нискотехнологични дейности. Ние не произвеждаме завършени високо технологични продукти. Нашата икономика е енергоемка, няма ясно очертани приоритети и пазарни ниши, каза президентът Георги Първанов на форума „България - накъде след кризата".

Според държавния глава страната ни се намира в най-тежкия период на кризата и може да се направи извод, че кризата е засегнала по различен начин основните индустриални сектори - особено тези на строителството и туризма.

Причини за това са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене в страната и чужбина, финансови проблеми. Първанов счита, в основата на една стабилна икономика в периода на следкризисно възстановяване са безрезервно сътрудничество с ЕС, повишаване ефективността на институциите, строга бюджетна дисциплина, съкращаване на бюрокрацията и подобряване на административния процес.

„Нужни са незабавни действия за борба с безработицата днес", категоричен е Първанов. Според президента най-тежката и най-трудно преодолимата последици от кризата е състоянието на пазара на труда. Той цитира прогнозата на Българската стопанска камара, че към края на зимата ще са се изчерпали меките на пазара на труда - принудителното излизане в отпуск, намалено работно време.

„Дълги години пазарите на труда няма да могат да наваксат предкризисното си състояние", убеден е президентът. Усилията трябва да са насочени към смекчаване влиянието на кризата върху хората . Първанов подчерта, че е необходимо запазване на работните места и създаване на нови работни места - субсидии и програми за заетост, програми за чиракуване, обучение и инициативи за развитие на предприемачество, социално-защитни мерки.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg