Първанов посети Австрия за първи път от 2005 г.

864
Първанов посети Австрия за първи път от 2005 г.

Президентът Георги Първанов заедно със съпругата си Зорка Първанова пристигна на официално двудневно посещение в Австрия- първото му от 2005 г., когато тема на разговорите беше кандидатурата на страната ни за членство в Европейския съюз.

Президентът е на двудневно посещение в Австрия по покана на президента на Австрия Хайнц Фишер и съпругата му Маргит Фишер.

След церемонията по официалното посрещане, в двореца Хофбург ще се състоят среща между двете президентски двойки и пленарните разговори на официалните делегации, след което държавните глави ще дадат пресконференция.

По-късно президентът Първанов ще се срещне с кмета и министър-председател на Виена Михаел Хойпл. В Българския културен институт "Дом Витгенщайн" държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в Австрия и ще разгледа изложба от рисунки на деца.

През втория ден от посещението президентът Първанов ще има срещи с федералния канцлер Вернер Файман, с председателя на Националния съвет на Австрия /долната камара на парламента/ Барбара Прамер и с президента на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. По предварителни данни на НСИ през 2010 г. износът от България за Австрия е нараснал с 27.8% спрямо 2009 г. и е в размер на 528.9 млн. лв.В българския износ водещи са машиностроителните изделия - машини и инструменти, текстилни изделия и обувки , други готови нехранителни продукти.

Вносът от Австрия възлиза на 1.2 млрд. лв. и нараства с 1.7%, основна част от него заемат машиностроителните изделия и автомобилите, произведения на химическата промишленост - лекарства, горива и смазочни масла.

По данни на БНБ за периода 1996г. - септември 2009 г., Австрия е инвеститор номер едно в България с общ обем на инвестициите 5.5 млрд. евро или 15.28% от преките чуждестранни инвестиции в страната - 36,1 млрд. евро.

Австрийските финансови институции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg